Móricz-emlékek nyomában

 A színház szerelmesei egyszerre három alkotáson is felfedezhetik jellegzetes arcvonásait. Az 1894-ben emelt épület oldalbejárata mellett egy plakettről tekint le ránk Thália hajlékának névadója Tóth Bence alkotásán. Az épületben pedig a portrészobra, Liszkai Kovács Zoltán alkotása figyeli az előadásokra igyekvő látogatókat, akik az emeleten is találkozhatnak még az író arcképét ábrázoló bronz domborművel. Rátonyi József alkotását a színház ünnepélyes megnyitója alkalmából, 1981. október 17-én leplezték le. Ugyanekkor még Alpár Ignác, Somogyi Gyula és Eszéki Emma emléke előtt is tisztelegtek domborművek állításával.
A megyei és városi könyvtárunk látogatói nap mint nap elhaladnak Kő Pál egészalakos, 1977-ben átadott bronzszobra mellett. Mintha a nagy író személyesen fogadná és üdvözölné a könyvek szerelmeseit, akik között talán vannak még, akik éppen az ő alkotásaiért igyekeznek. Az olvasóteremben is látható Móricz egy diófából faragott szoborfejen. Papi Lajos fafaragó alkotása már a kezdetektől nyomon követi a könyvtár életét, megújulásait, hiszen az épületnek első átadása óta, 1975-től a lakója.
A Nyíregyházi Egyetem parkjában fedezhetjük fel Kóthai Nándor ülőalakos kőszobrát (képünkön). Az eredeti helye az Erdő soron lévő parkban volt, ahogyan erre a korabeli képeslapok is emlékeztetnek.
A Móricz emlékét idéző sétánk utolsó állomása a 35 évvel ezelőtt alapított, Virág utcai 14. sz. Általános Iskola, amely 1996-ban vette fel Móricz nevét. Ebből az alkalomból leplezték le Pintér Attila domborművével az emléktábláját is. Rajta egy iskolába illő, a Légy jó mindhalálig című regényből vett idézettel: „Nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)