Most már több helyen parkolhatunk a piacnál

Folyamatosan megújuló piac

 

Az elmúlt öt évben óriási változáson ment keresztül a Búza téri piaccsarnok. 2013-ban a csarnok épületének helyreállításával kezdődtek a munkálatok. Akkor a nettó 166 millió forint értékű helyreállítás során a régi épületváz megtartása mellett megújultak a belső terek, a teljes közmű- és elektromos hálózat, valamint az épület külső része. 2014-ben nettó 146,6 millió forintos beruházással az ország egyik legnagyobb fedett, szabadtéri piaca épült meg, amely kényelmesebb vásárlást és komfortosabb árusítást biztosított. 2015-ben a 2550 négyzetméteres szabadpiaci terület burkolásával folytatódtak a helyreállítási munkálatok. Az elárusító tér esztétikus, könnyen takarítható és egyszerűen javítható térkő burkolatot kapott. A szabadpiacon 338 árusítóhelyet alakítottak ki, amelyeket a gyalogos forgalom számára létesített közlekedő utak négy áttekinthető, könnyen megközelíthető szektorra osztották. Eben az ütemben megnyitották a teret, elbontották a korábbi kerítést, és új utcabútorokat, valamint kerékpártárolókat helyeztek ki a NYÍRVV munkatársai. A piac biztonságáról térfigyelő kamerák gondoskodnak. 2015-ben 14 új parkolóhelyet alakított ki a városüzemeltető társaság, de a megállási lehetőség bővítésére további igény mutatkozott. Éppen ezért ebben az évben 26 új parkolót létesítettek, de további egy mozgássérült parkoló és 6 árurakodásra alkalmas hely épült önkormányzati forrásból, pályázati segítség nélkül.

 

Mindenki jól jár

 

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, az volt a szándékuk, hogy segítsék a parkolást, ezzel pedig a vásárlást. A polgármester hozzátette, ez az árusoknak is jó, hiszen ők is kérték azt, legyen parkolóhely bővítés, de ők annak érdekében, hogy ne kényszerüljenek arra, hogy az autójukat egész nap a piac mellett tartsák, külön parkolóhelyet biztosítanak kedvezményesen.

 

Megújult a járda is

 

Az új parkolási lehetőségeken túl megújult a Piac Búza utca felőli oldalán található 50 méter hosszúságú járdaszakasz is. A fejlesztés során 142 méter kiemelt szegélyt és 100 méter kerti szegélyt létesítettek. A munkálatokhoz 163 tonna aszfaltot használtak fel. A kivitelezés nettó összköltsége 20,3 millió forint volt, melyet önkormányzati forrásból valósított meg a NYÍRVV Nonprofit Kft.

Bocskai Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, 2013 óta folyamatos a piac korszerűsítése. Hozzátette, a mostani beruházással együtt 628 ezer forinttal átlépték az 500 millió forintot, amit fejlesztésekre fordítottak. Bocskai Péter kiemelte, természetesen ez nem azt jelenti, hogy megállnak az idén a munkálatok és a felújítások, hiszen terveik között szerepel még jövőre a Búza téri piac, illetve a Rákóczi utca között található terület díszburkolása.

Az új parkolóhelyekkel a Piaccsarnok környékén összesen 510 parkolóhely áll a vásárlók és az eladók rendelkezésére.

További képekért kattintson a fotóra!

A parkolóhelyek átadásával egy időben kihirdették az asztal szépségverseny győzteseit is. A piac közösségi oldalán a vásárlók dönthették el, melyik elárusítóhely nyerte el leginkább a tetszésüket. Ebben az évben Gajdos-Kiss Krisztina és Tóthné Gincsai Tünde standját találták a vevők a legszebbnek.

ME.
Fotó: Szarka Lajos