Mozdulj Nyíregyháza: pilates csütörtökönként

A különleges mozgásformát Josefh Hubertus Pilates fejlesztette ki, egybeolvasztva a keleti mozgásvilág és a nyugat fiziológiai tudományát. Így született meg a jóga, a tai-chi, a helyes légzés, valamint a relaxáció ötvözéséből a Pilates-módszer, melyet az I. világháború ideje alatt sok honfitársának tanított meg. A különös mozgásforma beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Gyakorlóinak immunrendszere oly mértékben erősödött meg, hogy elkerülte őket az akkor tömegeket pusztító influenzajárvány. Fitneszstúdiót nyitott az USA-ban s módszerét nagy sikerrel alkalmazták később a tánc területén is. Pilates gyerekkorában angolkórban, asztmában és sokízületi fájdalomban szenvedett, emiatt vált szükségessé számára a megfelelő légzéstechnika kialakítása. Az úgynevezett oldallégzés e mozgásrendszer kulcsa, amely megtisztítva a véráramot, kiüríti a szervezetből a mérgező anyagokat. A légzéstechnikát összehangolva a mozgással, a gyakorlatokat könnyebben tudjuk végrehajtani, így testünk energikusabb, felszabadultabb lesz. Minden gyakorlat erőközpontból indul, erőközpontban marad, és ugyanott végződik, biztosítva ezzel testünk stabilitását, a helyes testtartást – hangsúlyozza Ajler Emese, a Metamorfózis pilatesoktatója, egyben a Mozdulj Nyíregyháza! egyik szakembere.

– A Pilates-gyakorlatok nagy előnye, hogy belülről építkezve erős, szép izmokat fejlesztenek és kihagyás után is megmaradnak az elért eredmények. Ráadásul olyan izmokat is megmozgat, amelyek létezéséről eddig nem is tudtunk – teszi hozzá az oktató. Nem véletlen, hogy a Metamorfózis, azaz a csodálatos átalakulás résztvevői is lelkendezve beszélnek a kíméletes, de mégis hatékony mozgásformáról.

[REKLAM]

A pilatesnek, mint mozgásformának, számos pozitív eredménye és hatása bizonyított.

Elsősorban javul a testtartás, elmúlik a hát- és derékfájás, hajlékony, rugalmas test a mozgás jutalma. Mivel mélyizomtornáról van szó, segít megelőzni az inkontinenciát, erősíti a gátizmot, és nem utolsósorban gyönyörűen formálja az alakot. Energiával tölt fel, kitartóbbá tesz, művelője aktívabb és kiegyensúlyozottabb lesz, harmóniába kerül önmagával. Oldja a feszültséget, segíti a stresszkezelést.

Kinek ajánlott a pilates?
– azoknak, akik erős, izmos, de formás testre vágynak, ülőmunkát végeznek, és sokat fáj a hátuk, derekuk,
– akik nem szeretik az aerob mozgásformákat, de szeretnek tornázni,
– akiknek gerincferdülésük van, és a gyógytornász is javasolja a pilatest,
– ajánlatos a kismamáknak, akik szülés után egészségesen szeretnék visszaszerezni formájukat,
– akik harmóniára, kiegyensúlyozottságra törekszenek,
– mindazoknak, akik szeretnének egészségesek maradni.

Ajler Emese pilatesóráit a Mozdulj Nyíregyháza! program keretében próbálhatják ki a megyeszékhely lakói a Kodály Zoltán Általános Iskolában csütörtökönként 18 órai kezdettel.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)