Müller Cecília kiadta a riasztást, érkezik az augusztusi hőhullám

Az országos tisztafőorvos augusztus 11-én vasárnaptól augusztus 16-án péntekig másodfokú riasztást rendelt el a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek egymásra, mindenki fogyasszon több folyadékot, pótoljuk az elveszített sót és elektrolitokat, valamint kerüljük a magas koffein- és cukortartalmú, valamint a szeszes italokat.

Hozzáfűzik, a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység hőgutát okozhat. Hozzátették, ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni, azonban a hőfokot nem szabad 27 foknál alacsonyabbra állítani.

A fesztiválok résztvevőitől azt kérik, töltsenek az árnyékban néhány órát, valamint használják ki a telepített párakapuk adta hűsölési lehetőséget. Hangsúlyozzák, még véletlenül se hagyja senki a parkoló autóban a gyermekeket és a házi kedvenceket, a vízparton pihenők pedig kerüljük a napozást a déli órákban és semmiképp ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A közleményben azt is megjegyezték, az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos az erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.