Multirezisztens kórokozók – Több tízezer életet követelnek évente a fertőzések Európában

Több mint 25 ezer ember hal meg multirezisztens okozta fertőzésekben évente Európában, ez többek között a helytelen antibiotikum-terápiáknak is köszönhető – hangzott el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság ülésén. A szakemberek minden térségben találkoznak, a helyi adatokat pedig a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz juttatják el.

Ünnepi alkalom a mai, amelynek létjogosultsága vitathatatlan – ezzel kezdte köszöntőjét dr. Szabó Tünde vármegyei tiszti főorvos a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Infekciókontroll és Antibiotikum Bizottság ülésén. Infektológusok és járványügyi szakemberek találkoztak csütörtökön, Nyíregyházán, akik a megyéből és az ország különböző pontjairól egyaránt érkeztek az ülésre. Ahogy a neve is mutatja, az infekciók, vagyis a fertőzések megelőzéséről és a helyes antibiotikum-terápiáról tanácskoznak a résztvevők. Évről évre ellenőrzik a szakértők, hogy vármegyénként milyen fertőzések vannak jelen, ezeket milyen kórokozók okozzák és milyen antibiotikumok hatásosak rá – ezeket az adatokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz juttatják el.

Multirezisztens kórokozók

Az ülésen nagy hangsúlyt kaptak a multirezisztens baktériumok is, azokat nevezzük így, amelyek egynél több antibiotikummal szemben ellenállóvá váltak.

A multirezisztens törzsek megjelenése sajnos világméretű probléma, az Európai Unióban is több tízezer ember hal meg emiatt. Ez azt jelenti, hogy nincs rá antibiotikum-terápia. Ez egy nagy veszély, több irányból is össze kell fogni. Egyrészt az infekció, vagyis maga a járványok, fertőzések meggátlása, erre is vannak szabályok, hogy hogyan tudjuk ezeket megakadályozni és a terjedését gátolni. Ezt nagyon jól látta a lakosság akár a koronavírus terjedése kapcsán. A másik az antibiotikum-szedésnek a kontrollálása. Nagyon sokan szednek antibiotikumot, amikor nem kellene. Beszedik, javul egy kicsit a tünetük és abbahagyják. Ezek mind-mind a multirezisztens törzsek kialakulását segítik” – nyilatkozta dr. Szabó Tünde.

A helyes antibiotikum-terápia

Ezekre a törzsekre is kell azonban antibiotikum, hogy az emberek életét meg tudják menteni, ez már a nagy gyógyszergyártó cégek feladata – tette hozzá a vármegyei tiszti főorvos. Ha nem megfelelően szedjük az antibiotikumot, akkor az adott személy is rezisztens lesz bizonyos gyógyszerekre. Ez az egyik következmény, a másik, hogy a feleslegesen szedett készítmények kiölik az úgynevezett hasznos baktériumokat a szervezetből – hívta fel a figyelmet dr. Szabó Tünde. Az immunrendszer legyengül és már nem lesz hatásos az antibiotikum, amikor tényleg szükség lenne rá. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az antibiotikum-terápia esetén probiotikumra van szüksége a szervezetnek.

Kórházi fertőzések

A vármegyei infekciókontroll és antibiotikum bizottság ülésén a kórházi fertőzések számának csökkentése is nagy hangsúlyt kapott.

A kórházakban sajnos olyan emberek vannak, akik több szervrendszeri betegséggel küszködnek, legyengültek, immunrendszerük mélyen van, idősek, tehát az a populáció, akik amúgy is, ha valamilyen fertőzést elkapnak, akkor érzékenyebbek rá. A kórházi fertőzések egyrészt azért alakulnak ki, mert ezeket a legyengült embereket a kórokozók megtámadják, tehát oda kell antibiotikum. Ezek a multirezisztens törzsek, amik kialakulnak a rendszertelen antibiotikum-szedés miatt, ezek még veszélyesebbek rájuk. Ezért kell megakadályozni a kórházi fertőzéseket, illetve visszaszorítani” – nyilatkozta a vármegyei tiszti főorvos.

Koronavírus

Természetesen a koronavírus is szóba került az ülésen, ez a fertőzés is mind a mai napig köztünk van, viszont ahogy más kórokozó és baktérium is, az első nagy sokkhatás után megszelídül, úgy szelídült meg a koronavírus is, így már várhatóan nem fog olyan szintű betegséget okozni, mint a 2020-as évben – tette hozzá dr. Szabó Tünde tiszti főorvos. A megfelelő antibiotikum-terápiák kialakításáról nemcsak a szakembereket, hanem a lakosságot is fel kell világosítani, hogy javuljon a hazai és európai helyzet. Antibiotikumot ne szedjünk megszokásból, ne hagyjuk abba a terápia közepén – ezek a legfontosabb tudnivalók. A háziorvosok számára fontosak az iránymutatások betartása a betegek megfelelő kezelése érdekében. A multirezisztens kórokozók vizsgálatát helyben is végzik a szakemberek a vármegyei kórházzal együttműködve.

Kapcsolódó galéria

MIAB ülés a népegészségügyi főosztályon