Múltja és jövője is van a nyíregyházi közgazdászképzésnek

Tucatnyi fotót gyűjtött össze a Nyíregyházi Egyetem Gazdálkodástudományi Kara, melyeken az elmúlt 20 év történései láthatóak. A képeken feltűnnek a közgazdászképzés hétköznapjai, a jeles ünnepek és a diplomaosztók is. Két évtized alatt közel 10 ezer hallgató kapott ezen a szakirányon diplomát az intézményben. Pásztor Szabolcs is itt végzett. Az egyetemi docens jelenleg a Magyar Nemzeti Bank munkatársa és a Hitelintézeti Szemle felelős szerkesztője. Az ünnepségen azt mondta, nagyon jó alapokat kapott Nyíregyházán a további tanulmányaihoz. 

– Azt láttam, hogy a korábbi alapképzettségemhez az oktatók, illetve a tantárgyak, az elsajátított tananyag nagyban hozzá tudott járulni, tehát látványosan bővült, szélesedett a látóköröm, szélesedett a tudásom is. Igazából én folytattam a felsőoktatási tanulmányaimat, de azt látom, hogy nagyon jó alapokat kaptam itt a képzés során, a felkészítés során – mondta el dr. Pásztor Szabolcs.

 

Fontos a közgazdászképzés

 

Onder Csaba rektor szerint a közgazdászképzés rendkívül fontos az egyetem számára. Hangsúlyozta, hogy a gazdálkodástudomány kar oktatói is hozzájárultak ahhoz, hogy a korábbi főiskolából egyetem váljon, és vonzó intézmény legyen a hallgatók számára. Hozzáfűzte, már a 19. században is egy közgazdaságtudományi értekezés volt a legnépszerűbb írás Magyarországon.

További képekért kattintson a fotóra!

– Én 19. századi irodalommal foglalkozom, könyvekkel. Először meglepődtem, amikor arról olvastam, hogy mi volt a 19. század egyik abszolút bestsellere, mind a mai napig toplistás könyve. Ez Széchenyi István Hitel című, mindmáig nagyon fontos, a közgazdaságtudomány szempontjából is számon tartott alapműve – fogalmazott dr. Onder Csaba rektor.

 

Kertek alatt a duális képzés

 

Gazdálkodás és menedzsment szakon jelenleg 400 hallgató folytat tanulmányokat a Nyíregyházi Egyetemen. A képzés szempontjából újabb kedvező változás, hogy 2016 szeptemberétől ezen a szakirányon is elindul a duális képzés. Ez azt jelenti, hogy a hallgatói jogviszony mellett munkaviszonya is lesz a leendő közgazdászoknak. 14 nagy cég közreműködésével az elméleti mellett gyakorlatorientált képzésben vesznek majd részt. Így a diplomával a zsebükben könnyebben el tudnak majd helyezkedni.

– A visszajelzések az elmúlt 20 évben is nagyon jók voltak. Mindannyian megállták a helyüket a közigazgatásban a pénzügyi területen, pénzintézeteknél vagy a logisztikai területen. A duális képzésnek pontosan ez a lényege, hogy az a hallgató, aki bedolgozta magát 3,5 évig az adott céghez, az valószínűsíthetően is a munkavállalója marad a cégnek. Így mind a hallgató, mind a cég jól jár, hiszen egymásra találnak már korábban – tette hozzá Vargáné dr. Bosnyák Ildikó főiskolai docens, a jelenlegi szakfelelős.

 

Díszes vendégsereg

 

A 20 éves közgazdászképzés jubileuma alkalmából az egyetem meghívta a korábbi szakfelelősöket (dr. Duleba Szabolcs, dr. Fülep Gyula, dr. Galó Miklós), kari főigazgatókat (dr. Láczay Magdolna, dr. Sinóros-Szabó Botond és dr. Veres Pál), akik előadásokat is tartottak. A rendezvényen emellett részt vett és beszédet mondott Mádi Zoltán is, aki a Magyar Közgazdaságtudományi Társaság elnökségi tagja és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tagozat elnöke.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)