Munkahelyi képzésekről, a vállalkozások munkaerő igényeiről tartottak előadásokat

A gazdaság versenyképességének megőrzése, a vállalkozások igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerő biztosítása. Többek között ez a célja a Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja című pályázati felhívásnak – hangzott el a Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.


Az információs napon a Kamara főtitkára kiemelte, megyénkben mintegy 31 ezer gazdálkodó szervezetet tartanak nyilván.

Nagyné Varga Katalin hangsúlyozta:

Folyamatosan képezni kell magukat, akár informatikai területen, a saját szakmájuk vagy akár a nyelvtudás területén. Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a lehetőségekről, továbbképzésekről a Kamara tájékoztatást adjon, felhívja a vállalkozások figyelmét arra, hogyha ebből kimaradnak, akkor bizony a piacon nagyon hátrányos helyzetbe fognak kerülni.

Mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok képviselői vettek részt az információs napon. Sokan munkahelyi továbbképzéseket szeretnének, esetleg duális képzés vagy szakmai gyakorlat keretében fogadnak cégükhöz fiatalokat. Marján Szabolcs mesterfodrásznál is volt gyakornok.

A tanuló nagyon jól dolgozott, be is vált, így fel is vettük – hosszú távra gondolkozunk mindig! Én úgy gondolom, hogy akik erre a rendezvényre eljöttek, illetve azok a cégek, képviselők, akik itt vannak azok megfelelő tájékoztatást fognak arról kapni, hogyan lehet a jövőben az alkalmazottaikat tovább foglalkoztatni, illetve ha vannak gyakornokaik, akkor őket hogyan lehet úgy fejleszteni, maradásra bírni, hogy ez hosszú távon nekik is nagyon jó legyen.

A rendezvényen a duális oktatásról is szóltak.

Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgató elmondta:

Örülünk minden olyan megkeresésnek, amikor a duális képzés kapcsán elmondhatjuk tapasztalatainkat. Szakmai partnerség nélkül azt gondolom, hogy a duális képzés nem működhetne, ezért mi szeretnénk, ha a megyében minél több kis-, közép- és nagyvállalat is csatlakozna ehhez a képzési rendszerhez és együttműködés keretein belül fogadná hallgatóinkat.

Az információs napon többek között a felnőttképzési követelményekről és a digitalizáció fontosságáról is tartottak előadásokat.


Dér Vivien