Munkavédelmi nyílt nap

2013-ig folyamatosan csökkent a munkahelyi balesetek száma, azóta viszont a számok növekvő tendenciát mutatnak. A gépiparban, a mezőgazdaságban, a közigazgatásban és az oktatásban, valamint a szállítmányozásban dolgozókat éri a legtöbb baleset. Az építőipar az összesítésben a sor végén foglal helyet, ellenben ha csak a súlyos és halálos baleseteket nézzük, akkor azok már ebben a szektorban történnek a legtöbbször. A balesetek okai mindig összetettek, de a megelőzés a legtöbbször lehetséges

Jenei Sándor munkavédelmi szakügyintéző kiemelte, a munkáltatóknak fontos lenne figyelni arra, hogy a munkavédelem ismét jobban előtérbe kerüljön a munka folyamán, a munkavállalók részéről pedig nagyobb nyitottságra és pozitívabb hozzáállásra lenne szükség e tekintetben, fel kellene ismerniük, hogy a munkavédelem nem egy szükséges rossz, hanem a saját életük biztonságát és egészségét védik vele.

 

Célkeresztben a munkavédelem és munkaügy

 

A megelőzés, a tanácsadás is nagy szerepet kap a munkavédelemben. Ennek hangsúlyozása, bemutatása is célja volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztálya által a megyei kereskedelmi és iparkamara épületében első alkalommal megszervezett nyílt napnak. A résztvevők ugyanakkor munkaügyi kérdésekben is bővíthették tudásukat.

– Nagyon fontos, hogy a munkavédelem szempontjából a munkavállalók egészséges, biztonságos munkavégzési körülmények között dolgozhassanak, a munkaügy pedig nyilván a munkavállalók mindennapjaiban ugyanúgy jelen van, mint a munkavédelem. Fontosnak tartjuk ezért azt, hogy tudják a munkáltatók és a munkavállalók is, hogy mik azok a hatályos munkavédelmi és munkaügyi szabályok, amiket be kell tartani – mondta el Dr. Szabó Erika, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály osztályvezetője.


Hatóság helyett szolgáltató

 

Dr. Galambos Ildikó, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal hivatalvezetője hangsúlyozta, a munkavédelem kiemelt társadalmi fontossággal bír, hiszen minden szektorban dolgozónak érdeke, hogy egészséges és biztonságos munkakörnyezetben végezze munkáját. A hatóságok célja ennek a biztosítása, éppen ezért számukra is szükséges volt egy szemléletváltás: nem hatóságként, hanem szolgáltatóként fellépve a megelőzést helyezték előtérbe.

A rendezvényen a munkabalesetben elhunytakról és megrokkantakról gyertyagyújtással is megemlékeztek.

Zadubenszki Norbert