Muri Enikő és Nagy Ricsi után... hangolódj rájuk!

 Az alapítást követõ évben, 16 évvel ezelõtt a Rémségek kicsiny boltja címû felejthetetlen elõadással debütált a tanoda, vagyis a mérce igen magasra került. Azóta számtalan tehetséget indítottak el a mûvészi pályán, de ha sokakból nem is lett színész vagy énekes, felejthetetlen élményeket köszönhetnek az itt töltött idõnek. Bizonyára így lesz azzal a mintegy ötven fiatallal is, akik most szeretnék megmutatni kvalitásaikat a nagyérdemûnek.

Törpenetes történet

– Bánhidi-Matejkó Marcsy, a párom a koreográfus, de rendez is, az édesanyám pedig az ének részét viszi az oktatásnak. Én a hangképzés, valamint a színjátszás területén dolgozom – mondta el lapunknak Bánhidi Krisztián. – Idõnként a Móricz Zsigmond Színház társulatának tagjai közül is meghívunk elõadóként néhány kollégát. A mostani fellépésen a legkisebbek is lehetõséget kapnak a szereplésre. Jelenleg hatéves a legfiatalabb növendékünk, de két éve egy ötéves is volt, aki azóta Németországban énekel a Mozart címû musicalben. A kis- és a középsõ csoportnak összevontan 14 órától lesz a bemutatkozása, két felvonásban. Ügyeltünk arra, hogy ki-ki azon a területen lépjen színre, ami az erõssége: ének, tánc vagy próza. Az elsõ részben egy Tomku Kinga és Marcsy által írt zenés mesejátékot adnak elõ, amelyik a törpék életébe nyújt bepillantást. A címe: Törpenetes történet. A zenéjét Veress Tibor és én komponáltuk, valamint hangszereltük, a dalok szövegét pedig Kinga és Marcsy írták. A második részben olyan mesemusicalekbõl csendülnek fel dalok, mint például az Anasztázia, az Aladdin, A kis hableány, az Oroszlánkirály vagy A padlás, valamint popzenei számok feldolgozásai is hallhatóak lesznek.

Óperenciawood a színházban

Mint megtudtuk, a nagycsoport kétfelvonásos elõadása 19 órakor kezdõdik. Az elsõ részben Marcsy és Krisztián a tanítványok improvizációinak felhasználásával írt zenés paródiáját adják elõ, melynek címe Óperenciawood. Híres mesehõsökön keresztül mutatják be a média „való világát”, tele (angol)humorral, vicces fordulatokkal. Mindez garantálja, hogy a nézõk jól szórakozzanak. A második részben a közönség olyan ismert és közkedvelt sztárok popzenei számainak többszólamú feldolgozásait hallhatja, mint Justin Timberlake, Lady Gaga, Michael Jackson. A koreográfiákat és a jelmezterveket Marcsy készítette, aki Krisztiánnal együtt rendezõként is tevékenykedett. A dalokat a Tanoda alapítója és vezetõje, dr. Bánhidiné Maróti Magdolna tanította be. Arra törekedtek, hogy a zenék úgy legyenek modernek, hogy megtartsák mesés jellegüket, ahogy a mesefigurákat is igyekeztek emberivé formálni, így például a hercegnõik nem „hercegnõsök”, hanem mindegyikük egy külön karakter. Ez a jelmezükben is megnyilvánul, amiben szintén elrugaszkodtak az eredetiektõl, ahogyan a törpéik sem eltorzított alakok. Óperenciawoodból visz-e út Hollywoodba? Néhány év múlva elválik.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)

(Kép: Pillanatkép a Tanoda 2004-es A nyomorultak címû elõadásából)