Műszakivizsga-változások

Az új évben változásokkal találkozhattak a gépjármű-tulajdonosok az időszakos műszaki vizsgáztatással kapcsolatban. Eddig vagy valamelyik vizsgáztatási engedéllyel rendelkező magáncéghez vitték el a járművüket, vagy a legközelebbi közlekedési hatóság vizsgabázisára. Idén a választás lehetősége megszűnt.

 

A SZEMÉLYGÉPKOCSIK MAGÁNBÁZISOKON VIZSGÁZNAK

 

Sepely Tamás, a megyei kormányhivatal osztályvezetője elmondta, hogy január elsejétől a kormányhivatal közlekedési hatóságainál a személygépkocsik és kisteherjárművek már nem vizsgázhatnak időszakos műszaki vizsga keretében, hanem csak a külsős vizsgálóállomásokon.

További képekért kattintson a fotóra!

De vannak kivételek, mert az átépített, átalakított, a vizsgára berendelt, illetve az oktatójárművek továbbra is csak a hatóságnál vizsgázhatnak. Emellett a nagy kategóriájú járművek vizsgáztatását, az egyedi forgalomba helyezést vagy honosítást továbbra is itt végzik.

 

A RENDSZÁMTÁBLÁN NEM LESZ MATRICA

 

Ez alapján a személygépkocsi-tulajdonosoknak az időszakos műszaki vizsga időpontjának közeledtével keresniük kell egy magán vizsgálóállomást, be kell jelentkezniük, és ott végzik el a vizsgát. A műszaki vizsga hatósági árai nem változtak, de pénzbeni megegyezés alapján kérhető egy elő felmérés, amivel megelőzhető, hogy elbukjuk a teljes vizsgadíjat, amennyiben az autó nem menne át a vizsgán. Egy másik fontos változás, hogy az idei évi vizsgákat követően a rendszámtáblákra már nem kerülnek fel a műszaki érvényesítő és a környezetvédelmi megfelelést igazoló matricák. Ezzel a lépéssel a bürokráciát szeretnék csökkenteni.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Szarka Lajos)