Művészek a Zrínyi kollégiumának könyvtárában

– Kettős céllal indult útjára a Művészek a könyvtárban című programsorozatunk. Egyrészt szerettük volna közelebb hozni a kollégiumi gyerekekhez a művészet világát, másrészt lehetőséget biztosítani városunk művészeinek a bemutatkozásra. Szeretnénk, ha a személyes találkozások által szerzett benyomások egyfajta gondolatébresztőként szolgálnának a diákok számára. Nyíregyházán született, tanult, vagy valamilyen úton-módon hozzánk kötődő művészeket kerestünk meg, hogy tartsanak interaktív, beszélgetéssel egybekötött előadásokat, és ők örömmel igent mondtak felkérésünkre – mesélte a kezdeményezés elindítója, Suller Zoltán.


A BLUES TÖRTÉNETE FELKELTETTE A TANULÓK FIGYELMÉT

 

A nyitóprogram nem más volt, mint a nagysikerű Greasy Hats nevű együttes koncerttel egybekötött zenetörténeti bevezetője. A január végi eseményt izgatottan várták a diákok, Paulon László Levente (Pila) és Székely Péter előadása a blues hangzásvilágának változásáról mindenkit magával ragadott. Az eljátszott blues dalok pedig igazi bulihangulatot varázsoltak a Tiszavasvári úti kollégiumba.

 

KORTÁRS IRODALOM KICSIT MÁSKÉPP

 

A rendezvénysorozat második állomásaként a kortárs irodalom berkeibe nyerhettek betekintést a programon résztvevők. Darvasi Ferenc és Varga Zoltán Tamás szerkesztő, író volt a kollégium könyvtárának vendége, akik igazán inspirálóan hatottak a fiatalokra. Az oldott hangulatú beszélgetés során főképp a generációjukat foglalkoztató kérdésekről esett szó – milyenek is voltak az első szárnypróbálgatások, milyen fórumokon tudtak megjelenni, hogy élték meg a sikereket és kudarcokat. A program végén a meghívottak felolvasást tartottak műveikből, ami osztatlan sikert aratott a jelenlévők között.

 

 

A TAVASZI HÓNAPOK IS IZGALMAS PROGRAMOKAT ÍGÉRNEK

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a programok nem állnak le, tovább folytatódnak tavasszal is. A szervezők igyekeznek minden hónapban új témával kedveskedni, a fiatalok érdeklődési körét középpontba állítva. Legközelebb például a színház kerül terítékre, a márciusi vendég Rák Zoltán színész lesz. Áprilisban az első alkalom sikerére alapozva ismét zenei vizekre evezhetnek a résztvevők, a jazz világába kalauzolják el őket, májusban pedig ismét irodalom a porondon – dr. Antal Balázs és Nagy Zsuka lesznek a vendégek.

 

BEMUTATKOZNAK A HELYI KÉPZŐMŰVÉSZEK

 

Az előadásokkal párhuzamosan kiállítási lehetőség is biztosított a helyi kötődésű képzőművészek számára. Márciusban Sebők Réka festményeiből készül tárlat, aki korábban a MÁV Művelődési Házban mutatta be munkáit. Ezen kívül a kollégiumban lakó diákok alkotásai is folyamatosan megtekinthetők a könyvtárban.

Farkas Fanni

(Fotók: Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium)