Múzeumok Éjszakája 2021 – Felpezsdült a kulturális élet Nyíregyházán
Fotó: Szarka Lajos

19. alkalommal rendezték meg Magyarországon a Múzeumok Éjszakáját, amelyhez csatlakozott a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény is. Idén a középpontban a kriminalisztika és a bűvészet állt. A látogatók a kiállításokon kívül részt vehettek interaktív nyomozásban, de voltak koncertek és más színes programok is.

Egy év kihagyás után, idén újra megrendezték a Múzeumok Éjszakáját. Szombat délután négy és hajnal két óra között várta az érdeklődőket a Jósa András Múzeum és a Kállay Gyűjtemény.

– Egy év kihagyás után a Múzeumok Éjszakáját meg tudtuk nyitni. Nagy az érdeklődés, a központi témánk jelen esetben a bűn, a bűnüldözés, kriminalisztika. Ehhez kapcsolódóan készítettünk egy saját kiállítást is, aminek a címe „Hol sok a törvény, szaporodik a bűn” – mondta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

A bűnüldözés mellett a Kárpát-medence legnagyobb honfoglalás kori kiállítását is megtekinthették az érdeklődők.

Ennek a karosi temetőnek a kincseit nagyon régen szerettem volna már megnézni, a genetikai feldolgozása most van folyamatban és nagyon érdekes dolgok derültek ki. Büszkének kell lennünk arra, hogy magyarok vagyunk, és ha egy ilyen tegezre ránézek, amennyi díszítés és szépség azon van... nem egy barbár horda volt, aki idejött, akiket magyaroknak hívtak, hanem egy igen művelt, tekintélyes nép lehetett – mondta el Szlovenszky József látogató.

A múzeum udvarán felállított színpadon folyamatosan fellépők szórakoztatták a közönséget. Nagy sikert aratott például Ráskó Eszter.

A Kállay Gyűjtemény is kitárta kapuit, kiállításokkal, bemutatókkal és szórakoztató kiegészítő programokkal várta az érdeklődőket.

– A Kállay Gyűjteménynek június 18-án nyílt meg a Rodolfo emlékkiállítása és mi erre a vándorkiállításra építettük a Múzeumok Éjszakája programot is, hiszen bűvésziskolától, bűvészbemutatótól és óriás játékoktól kezdve mindent megtalálnak itt a kedves látogatók – mondta el Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A múzeumban este koncert és tánc várta a vendégeket, egészen hajnal 2 óráig. Zenélt a Zaporozsec zenekar és a Polip együttes.

Kapcsolódó galéria

Múzeumok Éjszakája 20210626