Muzsika a banánfa alatt

Banánfa és sok-sok fűszernövény adta a díszletet a kamarazenéhez, a madarak pedig külön szólammal egészítették ki a muzsikát. Különleges helyszínen, a Nyíregyházi Állatpark Viktória házában adott koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar Kamarazenekara.

– Nekem egy kicsit extrém a helyszín, de pozitívan extrém – mondta Csalló Roland klarinétművész. – Egy kicsit már körülnéztem, megnéztem a papagájokat, nagyon tetszenek. És, azt mondják, ez egy állatokban gazdag, különleges hely, úgyhogy örülök, hogy itt játszhatok.

A nem mindennapi kamarakoncertet a Bekopog a BFZ program keretében tartotta meg a fesztiválzenekar. A különleges helyszínekhez a művészek már hozzászoktak.

[REKLAM]

– Egészen extrém helyszíneken is adunk koncertet azért, hogy mindenkihez eljusson a muzsika – mesélte Talján Dániel fagottművész. – Játszottunk már uszodában, gőzfürdőnél és főtereken, ahol az emberek megfordulnak, így merült fel ötletként ez az állatkert is, ahová másképpen nem jutna be a zene.

A kamarakoncerten francia zeneszerzők művei csendültek fel. A Budapesti Fesztiválzenekar triója Darius Milhaud és Paul Pierné darabjait mutatta be a közönségnek.

– Mind a két zeneszerző a múlt század elején Párizsban élt – mesélte Malomvölgyi Márta oboaművész. – Érdekességük, hogy sok kamarazenei darabot írtak. Abban a korban rengeteg mű született a fafúvós kamarazenére, így a klarinét-fagott-oboa trióra is. Ezek közül hoztunk el két rövid darabot.

A Budapesti Fesztiválzenekar triója Nyíregyháza több helyszínén adott kamarakoncertet, hogy megkedveltessék a városlakókkal a komolyzenét.

F. A.