Nagy durranás volt a Szakmák Éjszakája!

– Valamennyi szakképző központ vár benneteket, én tudom azt, hogy több helyszínre el fogtok látogatni, és megismerhetitek azt, hogy milyen pályák közül választhattok – így köszöntötte Jászai Menyhért a látogatókat a Sipkayban. Ebben az intézmányben nyílt meg a Szakmák Éjszakája Nyíregyházán. Az alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, számos helybéli szaktekintély bizonyítja, érdemes egy jó szakmát kitanulni. Mellette Vinnai Győző országgyűlési képviselő és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gurbánné Papp Mária is köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően kitárult a programban résztvevő 10 tagintézmény kapuja, és látványos, izgalmas programok kezdődtek el.

 

Robotokat építettek

 

További képekért kattintson a fotóra!

Ezt a robotot fogom összerakni, ezekből az alkatrészekből, amelyek ki vannak rakva az asztalra – mondta Hoffman Bence. A végzős gépésztanuló segítségével előre legyártott alkatrészekből lehetett összecsavarozni a robotokat. A látogatók között volt olyan, aki kedveztet kapott egy kis szereléshez, majd azt mondta, ide fog jönni tovább tanulni. – Hetedikes vagyok, és körbejárom még a középiskolákat, ezek a mechanikai dolgok nekem nagyon tetszenek, és szeretnék itt tanulni – bólogatott Rékasi Milán.

 

Minitorták között

 

A Sipkayiban közben a cukrász tanulók igyekeztek elvarázsolni a nézőket. – Ez hidegkönnyű felvertből készült piskótalapok, és sárgakrémmel vannak megtöltve, s ilyen kis minitorták készülnek egyelőre – magyarázta az egyik tanuló. A minitorták nagyon kapósnak bizonyultak és nézelődők között pedig akadt olyan, akiről kiderült, tudatosan erre a pályára készül.

– Láttam, hogyan kell egy tortát elkészíteni, ez nekem nagyon tetszett, és ezért jöttem el ebbe az iskolába, mert én is cukrász szeretnék lenni – állította határozottan Fülep Léna. A cukrászmesterség igazi művészet, erről már Strankula Katalin szakoktató beszélt: – Ki lehet élni a kreativitást, nagyon ügyesek a gyerekek, mindenféle színnel játszhatnak, a marcipánnal lehet dolgozni, hasonlóan, mint a gyurmával, a kezük alatt éltere kel minden… állatfigura, virágok, bármit meg tudnak formázni…

 

Bocuse d'or a Nyírségben!

 

További képekért kattintson a fotóra!

– Készítünk egy szűzpecsenyét, aminek a körete szokatlan, tejszínes spagetti hozzá – mondta a Sipkay ebédlőjében Szoboszlai Gyula. A Venesz-díjas mesterszakács egy nem mindennapi vetélkedőt mutatott be. A szintén mesterszakács, Cziránku Istvánnal mérte össze a tudását: – A mesterkollégámmal ugyanazokból az alapanyagokból próbálunk minél többféle ételt elkészíteni, azonos időn belül.

 

Hihetetlen érdeklődés

 

Több mint 1000 látogatót vonzott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tíz tagintézményébe a Szakmák Éjszakája. Az országosan másodszor megrendezett eseményen az óvodásoktól kezdve a végzős általános iskolásokon át a felnőttekig számos érdeklődő jelent meg. A szervezők szerint ráadásul nagyon hasznosnak is bizonyult. 

– Közelebb hozza a diákokhoz, szülőkhöz, gyerekekhez a különböző szakmákat, és azt gondolom, nem titkolt szándéka ennek a rendezvénynek az, hogy próbáljuk rábírni a tanulókat, szülőket, hogy a szakképzést válasszák, és a szakma szeretete, a szakmák megismerése mindig egy nagy kiindulópont arra, hogy egy jó szakmát válasszunk, s azt megtanuljuk, elsajátítsuk – fejtette ki Herczku Márton, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma igazgatóhelyettese.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tagintézményeiben közel 200 különböző szakmát lehet megtanulni. A pedagógusok és az oktatók szerint ha a fiatalokhoz testközelből ismerhetik meg az oktatási kínálatot, könnyebben döntik el, hogy mivel is szeretnének foglalkozni és pénzt keresni felnőtt korukban.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Szarka Lajos