Nagy tervek készülnek a nyíregyházi LEGO-gyárban

Napi 60 millió darab játékkocka gördül le a nyíregyházi LEGO-gyár szalagjairól. A multicég 2014 márciusában adta át hipermodern gyárát a Tiszavasvári út közelében, és már most – alig másfél év elteltével – újabb bővítésről számoltak be.

– Még több játékkockát fogunk előállítani – mondta Jesper Hassellund Mikkelsen. A gyárigazgató hozzáfűzte, jövő februártól ismét kibérlik a korábbi telephelyüket, a Flextronics üzemcsarnokát a régi ipari parkban, és újabb 150 főt vesznek fel. Emellett jövőre a saját gyáruk területén bővítik az összeszerelő, dekorációs csarnokot és a magasraktárat is. Ha ez is elkészül, újabb 200 munkatársat alkalmaznak majd. 

– A felvevőpiacaink közelében kívánunk gyártani. A vevőinknek, a gyerekeknek pedig a legjobb kiszolgálást szeretnénk biztosítani, amire csak képesek vagyunk. Ez az egyik célja a bővítésnek. Másrészt a LEGO a minőség folyamatos fejlesztésén és minőségi termékek gyártásán dolgozik, amihez erős, jól képzett munkaerőre van szükségünk –  tette hozzá Jesper Hassellund Mikkelsen, gyárigazgató.

 

Megdupláznák a termelést

 

A LEGO hosszabb távon (előreláthatólag 2020-ig) a nyíregyházi termelési kapacitás megduplázását tervezi. Ha erről a dániai központban, Billundban döntés születik, újabb 1300 főt fognak felvenni. A cég szerint ez a fejlesztés 25–50 millió euróba kerülhet.

A LEGO terveit Nyíregyháza polgármestere üdvözölte, és azt mondta, ez egy jó üzenet a befektetőknek. – Annál jobb referencia, mint hogy a LEGO befektet valahol, nincs. Tehát ez Nyíregyházának egy kiváló referencia, és természetesen, ahogy eddig is, mindent meg is teszünk azért, hogy a LEGO-beruházás olajozottan, gyorsan történjen majd – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc. A polgármester arról is beszélt, egy ilyen fejlesztés esetén újra kell gondolni a tömegközlekedést, a terület infrastruktúrfejlesztését, sőt a helyi szakképzést is. A város szempontjából a LEGO és az önkormányzat együttműködése rendkívül gyümölcsöző. Az új munkahelyek mellett, a korábbi LEGO-beruházásnak köszönhető többek között, hogy megépült a nyugati elkerülő és az M3-as új csomópontja is.

További képekért kattintson a fotóra!

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a szabolcsi megyeszékhelyen mintegy 200 millió euró értékű, zöldmezős beruházás keretében építette fel gyárát a dán multi. A tavaly átadott, legkorszerűbb technológiákkal ellátott komplexum gyártórészlegének területe 122 ezer négyzetméter. Itt jelenleg 2400 munkatárs dolgozik. A LEGO elképesztő éves árbevételt produkált tavaly, ennek összege elérte a 28 milliárd forintot.

 

Nem csak Nyíregyházán fejlesztenek

 

A cég ráadásul nem csak Nyíregyházán fejleszt. Beszámoltak arról is, hogy a cégcsoport nemrégiben százmillió eurós nagyságrendben bővítette mexikói gyárának kapacitását, és háromezer dolgozóval kívánja emelni az ottani munkavállalói létszámot. A dániai Billundban lévő cégközpontban pedig azt tervezik, hogy mintegy 150 millió euróból új kutatóközpontot hoznak létre. Itt az építőelemek gyártásához új, innovatív anyagok kutatása kezdődik majd meg a fenntartható fejlődés jegyében, mintegy 100 szakember közreműködésével.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)