Nagyprojektté vált a Tömbkórház Projekt és a Sürgősségi Projekt

A Tömbkórház Projekt és a Sürgősségi Központ Projekt ezután egy projektnek számít. Eddig a két projekt megvalósítása egymástól függetlenül zajlott. Ennek oka, hogy a két projekt nagyon szorosan összefügg, és a támogatási összegük együttes értéke meghaladja az 50 millió eurós nagyprojekt értékhatárt. A jogszabályok szerint ilyen esetben a beruházásokat nagyprojektként kell kezelni.

– Azért jó ez, mert egy nagyprojekt mindig egy védettebb fejlesztést jelent, mint egy bármilyen másik jellegű vagy másik fajta projekt – mondta Kun József, projektiroda-vezető. – Ez mindenképpen kiemelt fejlesztési érdeket jelent a kormányzat részéről is, hiszen az ezzel kapcsolatos döntés nem a tagállamban, vagyis Magyarországon születik meg, hanem az Európai Unió központjában, vagyis az Európai Bizottságnál, egyébként a kormány vonatkozó döntése alapján. 

A kivitelezési munkálatok mindkét alprojekt esetében jól haladnak. A Tömbkórház Projektben megkezdődött a régi bunker épület elbontása, ami azért kiemelkedő, mert Közép-Európában erre eddig még nem volt példa. A bontás után befejeződhet a középső épület szerkezete is, így októberre itt is megkezdődhet a gyógyítás. Május közepétől új helyen működik majd a gyermekosztály, és elkészül az összekötő folyosó a sebészeti tömbbel.

Kanócz Rita