Nagyszerű eredményeket értek el a művészetis diákok a Nemzetközi Gitárversenyen
Nagyszerű eredményeket értek el a művészetis diákok a Nemzetközi Gitárversenyen

Csodákra képes a pedagógusok leleményessége. Miután március közepén bevezették Magyarországon a digitális tanrendet, voltak, akik azt gondolták, megáll az élet az iskolákban és nem lehet úgy folytatni a tanévet, mint a járvány előtt. A pedagógusok azonban jobbnál-jobb ötletekkel álltak elő és mozgatták meg a növendékeket.

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gitárművész-tanára, Czakó Erika, az Eötvös Zenei Alapítvány felkérésére, arra ösztönözte növendékeit, hogy online koncertekkel lopjanak egy kis színt, egy kis életet a vírus miatt aggódó emberek új, megváltozott életébe. Jelenleg négy növendéke, az Eötvös Zenei Alapítvány támogatottja. Girincsi Marcell Sándort harmadik éve, Ádám Istvánt és Beri Áront második éve, Loment Katinkát pedig első alkalommal támogatja az Alapítvány. A növendékeknek lehetőségük van az alapítvány által évente meghirdetett pályázaton részt venni, amelynek keretein belül mesterhangszerekkel támogatják a középiskolás, és a zeneművészeti egyetemeken tanuló hátrányos helyzetű gyerekeket. A pályázat feltétele, hogy a gitáron tanuló tehetséges fiatal, országos és nemzetközi versenyeredményeket tudjon felmutatni, valamint tíz önálló koncertet is adnia kell.  A szokásos koncertek 2020 márciusát követően elmaradtak, azonban az online térben folytatódtak.  Czakó Erika gitárművész tanítványainak egyenként 20-20 perces vágatlan anyagot kellett feltölteni megadott helyre, ami később az Eötvös Zenei Alapítvány Facebook oldalán bemutatásra került.   Ezeknek a felvételeknek óriási sikere volt, Ádám István játékát több mint 6 ezren tekintették meg.

 

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gitáros növendékei egy online nemzetközi versenyen is részt vettek. Czakó Erika a Montenegróban megrendezendő Nemzetközi Gitárversenyre nevezte be két növendékét, Girincsi Marcellt és Ádám Istvánt. A felkészülés még 2019 végén elkezdődött, azonban ennél a versenynél is közbeszólt a pandémia. A szervezők nem halasztották el a megmérettetést. A versenyzőknek ezúttal nem kellett a fekete hegy országába utazni, hanem a világhálón adtak számot felkészültségükről. Érdekesség, hogy Magyarországot a két nyíregyházán tanuló diák képviselte a versenyben. Marcell és István nehéz feladat előtt állt, hiszen az Ifjúsági korcsoportba sorolták őket a szervezők, ami azt jelentette, hogy az 1997-2001- es születésűek között kellett megmérettetni magukat, azaz zeneművészeti egyetemistákkal kerültek egy csoportba, ők voltak a legfiatalabbak. A verseny előválogatójába online felületen kellett bejelentkezni, ahova a tanulók vágatlan zenei anyagot küldtek be. Előre meghatározott 18 perces időkerettel, különböző zenei stílusban kellett játszani a felvételen.  A végső megmérettetés napján online bejelentkezett a 10 tagú zsűri köszöntötte a közel 120 versenyzőt és elkezdődött a bemutató. Sajnos Marcell igen színvonalas produkciója közben a kommunikációs csatornában keletkezett zavar, így ő helyezést nem ért el. Jelenleg felvételijére készül, hiszen beadta jelentkezését a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. Ádám István viszont harmadik helyen végzett a nemzetközi versenyen az ifjúsági korcsoportban. Jutalma, hogy 2020 nyarán Romániában és Montenegróban mutathatja meg tehetségét egy zenei fesztiválon, amit a tervek szerint meg is tartanak. István a szeptemberben még a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanulója lesz, és Czakó Erika felkészítő tanárával valószínűleg további rangos versenyeken öregbíthetik az iskola hírét.