Napközis tábor a Sóstói Múzeumfaluban

Népi játékokat próbáltak ki azok a kisdiákok, akik részt vettek a Sóstói Múzeumfalu nyári napközis táborának második turnusában. A nyíregyházi önkormányzat által támogatott szabadidős lehetőséget idén 330 gyermek használta ki. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben is segíti a szülőket abban, hogy az iskolás gyerekek a nyári szünidő egy részét tartalmasan, a családok részéről minél kevesebb anyagi ráfordítással tölthessék el. Ezen a nyáron 34 turnusban 1600 kisdiák pihenhet a város valamelyik napközis táborában. Nyíregyháza több mint 20 millió forinttal támogatja kikapcsolódásukat. A múzeumfaluba szervezett buszok szállították hétfőtől péntekig a gyerekeket, akiket benti és udvari elfoglaltságok vártak. A múzeumpedagógusok a hét eseményeivel nem csupán szórakoztatni, hanem nevelni is kívánták a táborozó gyerekeket.

 

Profilba illő programok

 

Nagyné Bősze Katalin, a Sóstói Múzeumfalu múzeumi programszervezője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, úgy állították össze a programokat, hogy azok a múzeumfalu profiljába illeszkedjenek. A gyerekek ízelítőt kapnak a magyar népi kultúrából, hiszen ami számukra a múlt, az embereknek a jelent jelentette.

A táborozók megismerkedhettek a Sóstói Múzeumfalu épületeivel, a régi idők szokásaival, ízelítőt kaptak a népi kultúrából, kézműves foglalkozásokon, kenyérsütésen és szabadtéri társasjátékokon vehettek részt.

A két turnus alatt a gyerekeknek lehetőségük volt íjászkodni, bepillanthattak a huszárok egykori szokásaiba, és olyan használati tárgyakat is kipróbálhattak, amelyek régen az emberek mindennapjait könnyítették meg. Mindezek mellett olyan ismeretekre is szert tehettek, amelyeket a későbbiekben az iskolában a hon- és népismereti órákon alkalmazhatnak.

Mikita Eszter