Naszreddin hodzsa, a bolondos bölcs – Gyerekfilmek a KEDD Stúdióban

Orosz Franciska, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola első osztályosa nyerte a KEDD Stúdió mesemondó versenyének alsó tagozatos kategóriáját.

Talán a bezártság is közrejátszott abban, hogy 223 iskolás jelentkezett a KEDD Stúdió Naszreddin hodzsa mesemondó versenyére. A XIII. században élt közel – keleti bölcs legendásan szellemes eszével vált a török humor jelképévé. Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme – nyilatkozta Gerdelics Miklós, az animációs sorozat rendezője. Az illat ára című mesével nyíregyházi kislány, a Szent Imrés Orosz Franciska nyerte az alsó tagozatosok versenyét. A Kedd Stúdió YouTube csatornáján az ő videója kapta a legtöbb kedvelést.

„Én még csak első vagyok. Naszreddin hodzsáról szólt a mesém, aki pénzcsörgéssel fizetett a pecsenye illatáért. Itthon Anna és Petit olvasok, Hogyan neveljünk – Nógrádi Gáborral, meg Geronimo Stilton meséit.”- mondta a győztes, Orosz Franciska.

A hazai egyik legnagyobb animációs stúdió, a lassan 20 éves KEDD hirdette meg a mesemondó versenyt. Nyilván a Berecz Andrással tavaly elkészült sorozatnak szerettek volna közönséget toborozni. De nemcsak ez, a YouTube csatornán elérhető film, hanem más gyerekmesék is náluk készültek, mint pl. a Bogyó és Babóca, vagy A kuflik.

„Naszreddin hodzsa, egy tréfálkozásairól, meséiről híres ismert karakter volt, régen szájról – szájra terjedtek a történetei. Arról volt ismert, hogy megleckézteti a körülötte lévőket. Mindenféle tanításai voltak. Régen nagyon ismert történetek, de ezeket mára elfeledték. Egyrészt az volt a cél a mesemondó versennyel, hogy vegyék újra elő ezeket a meséket, a másik cél pedig az, h a mesemondásnak egy csomó pozitív hozadéka van, hiszen segíti az embert a szép beszédre, a kiállásra, megtanítja a gyerekeket a memorizálásra. Iskolákból nagyon sok tanár jelentkezett a diákjaival. Olyan visszajelzéseket kaptunk, hogy van, aki beépítette a tananyagba is.” - tájékoztatott Berényi Diána, a KEDD Animációs Stúdió PR és Marketingkommunikációs vezetője.

A gyerekek számára könnyen megszerethető középkori karakter azon túl, hogy egzotikus környezetben játszik, egyébként szelfiket is készít, hasonlít tehát a mai iskolásokra. Így lehetett kedves figura a nyíregyházi győztesnek, Orosz Franciskának is, aki tanító nénijével, Béres Máriával készült a versenyre.