Nations’ Cup Hungary – Spanyol győzelemmel ért véget az ifjúsági világkupa
Fotó: Szarka Lajos

Csütörtök este ért véget a One Belt One Road Nations’ Cup Hungary Ifjúsági Világkupa, melyen három szakaszt teljesítettek a kerékpáros versenyzők. Az első futam augusztus 14-én, szerdán zajlott Vásárosnaményban, majd augusztus 15-én délelőtt Ibrányban a második, este pedig Nyíregyházán a harmadik etapot teljesíthették a fiatalok. A világkupa összetettjét a spanyol Héctor Álvarez nyerte, egy magyar versenyző, Takács Zsombor pedig a kiválónak mondható negyedik helyet szerezte meg.

Problémák nélkül zajlottak a futamok

Mozgalmas volt az elmúlt pár nap a Nations’ Cup Hungary Ifjúsági Világkupa versenyzőinek, ugyanis két nap alatt három verseny etapon kellett remekelniük. A különböző nemzetiségekből álló csapatok tagjai először Vásárosnaményban összesen egy 136,5 kilométeres szakaszon tekertek szerda déltől, majd másnap délelőtt Ibrány várta őket egy 86,3 kilométeres félszakasszal. A nyíregyházi egyenkénti 3,5 kilométeres versenyre már 17 órakor került sor a belvárosban. Solymosi János, a Nyírségi Kerékpáros Sport Egyesület elnöke elmondta: jól sikerült Nyíregyházán az új rajtoltatási módszer, mely a díjátadó színpadról indult.

Egy kicsit a saját munkánkat könnyítettük meg ezzel, és szerintem a nézők szempontjából és látványossági szempontból is jobban sült el. A Kossuth térnek van egyfajta hangulata egy nyári estén, és így, hogy a díjátadó már belecsúszott a sötétedésbe és lámpafénynél volt gyakorlatilag az utolsó versenyző futama, látni lehetett ezt a hangulatot. Úgy gondolom, megérte ez a változtatás – részletezte az elnök, s még hozzátette: – Semmi váratlan nem történt egyik etapnál sem. A tavalyi útvonalak idei követésével sikerült kiküszöbölni a problémákat, a verseny szervezői sokkal könnyebben fel tudtak készülni a váratlan helyzetekre. Egyedül a csütörtök reggel Ibrány felett gyülekező sötét felhők adtak aggódásra okot, szerencsére azonban hamar elvonultak a vészjósló időjárási jelek és gond nélkül végigmehetett a futam.

Már készülnek a következő kupára

Törzsök Zsolt, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségi tagja szerint a nyíregyházi futam alatt nagyszerű hangulatot csináltak a városiak, és nagyon hálás volt, hogy ilyen impozáns helyszínen rendezhették meg az utolsó szakaszt. A szövetség már a következő világkupára is készül, a jövő évet hasonló feltételekkel, talán kisebb változtatásokkal indítják. Nyíregyházára azonban jövőre is jönni fognak.

Régión belül szeretnénk maradni mindenképpen, hiszen ez nagy földrajzi előnyt jelent, illetve egy olyan fajta kulturális, turisztikai, földrajzi együttműködést is, mely az északkelet-magyarországi régióra amúgy is jellemző, így ezzel a területtel tervezünk elsősorban. Külföldben is gondolkodunk, azonban nyilván ez egy komplex dolog, így ezzel majd szeptemberben kezdünk el mélyebben foglalkozni – ismertette a szövetség elnökségi tagja.

Idén is átadták a város díját

A nyíregyházi zárófutamra sokan kilátogattak és lelkesen szurkoltak a versenyzőknek. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere úgy látja, idén is jó volt a hangulat és sikerekkel zárult a világkupa.

Azt gondolom, most is nagyon jól sikerült a verseny mind a három helyszínen. Kicsit tovább tartott, mivel rekord részvétel volt, több versenyző volt, mint tavaly vagy azelőtt. Köszönöm mindenkinek a türelmét, akiknek az útlezárások miatt kerülőt kellett tennie a belvárosban. Én azt gondolom, megérte – mondta a polgármester.

Nyíregyházáról szólt tehát az utolsó futam, ahol a hagyományokhoz hűen idén is átadták a város díját, mely a legjobb eredményt elért magyar versenyzőnek, Takács Zsombornak járt. Felmerült az esélye, hogy a fiatal versenyző akár dobogóra is kerülhet, hiszen szoros volt a végeredmény, azonban nagyon erős volt most ez a mezőny, így végül negyedik helyen végzett az összetett eredményeket tekintve, a polgármester ennek ellenére úgy gondolja, nagyon jól teljesítettek a magyar indulók.

Kapcsolódó galéria

OBOR Nations Cup 2024 - Nyíregyháza