Ne dobd ki az iskolatáskád! – Megkönnyítik a rászoruló gyermekek iskolakezdését
Fotó: Szarka Lajos

Idén sem marad el a Ne dobd ki az iskolatáskád adománygyűjtési akció, mellyel szeretnék összegyűjteni a másoknak már nem szükséges iskolaszereket. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az akcióval a rászoruló gyermekek iskolakezdését szeretné megkönnyíteni.

Használt táskák, tolltartók, írószerek, mappák – mindössze néhány dolog azokból, melyekkel a felajánlók segíthetik az olyan családokban élő gyermekek iskolakezdését, akik sajnos nem rendelkeznek tanszerekkel. Petró Árpádtól megtudtuk: ez az adománygyűjtő akció több szempontból is fontos számukra.

Az egyik cél teljesen a hulladékgazdálkodásról szól, az újrahasználatnak a prioritását szorgalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy az olyan tárgyak, amelyek valamilyen formában funkciójukat veszítették, ne kerüljenek a szemétbe, hanem tovább lehessen azokat használni. A másik cél maga az adományozás, mellyel a mélyszegénységben élő családokat szeretnénk támogatni – részletezte a cégvezető, aki azt is bemutatta, mi mindent sikerült eddig összegyűjteni.

– Főként iskolatáskák kerülnek be, de minden olyan tanszer átadható a hulladékudvarokban, melyek a tanuláshoz kellenek. Ilyenek például a tolltartók, tornazsákok, írószerek, rajztáblák vagy vonalzók. De vannak még üres órarendek, füzetek is, valamint ollók, ecsetek, mágnesek – sorolta a cégvezető, s még elmondta: a nyíregyháziak már jól ismerik, hogyan működik az akció.

A tavalyi adománygyűjtés sikerrel zárult, ugyanis közel 150 iskolatáskát sikerült szétosztani. Az idei jelenleg féltávnál tart, Petró Árpád úgy gondolja: a begyűjtött tanszerek mennyiségéből adódóan legalább olyan zárásra számíthatnak, mint az előző években. A cégvezető azonban még hozzátette: már most több felkínált eszköz gyűlt össze, mint tavaly ilyenkor.

Petró Árpád arra is kitért, mikre érdemes a felajánláskor odafigyelni, ugyanis mint megtudtuk: olykor olyan tárgyak is bekerülnek, amelyek sajnos már nem alkalmasak a használatra.

Arra kérjük a családokat, hogy olyan tanszereket, iskolatáskákat, tornazsákokat hozzanak be, amelyeket nyugodt szívvel tovább adhatunk a gyermekeknek. Természetesen még ezeket is át fogjuk válogatni, és csakis azok mennek majd tovább a családokhoz, melyek funkciójukat tekintve használható állapotban vannak.

Az akció augusztus 24-ig tart, a cégvezető azonban mindenkit megnyugtat: ha valaki nem tudja időben összegyűjteni és átadni a felajánlásait, azoktól később is átveszik majd az adományt és a megfelelő szervezeteknek továbbítják. A hulladékudvarok idén a Korányi Frigyes utca 3., valamint a Kerék utca 1. szám alatt találhatók meg.

 

Szerző: Csatári Jázmin Abigél

Kapcsolódó galéria

Ne dobd ki akció az ÉAK szervezésében