Ne ijedjen meg, nem lopták el a csatornáját!

A Ferenc körúton élő Lukács Andrásné érdeklődve kapcsolgatta televíziója távirányítóját, kíváncsi volt, milyen változás történt a műsorkiosztásban. A 86 éves hölgy sokat tévézik, így érdekelte, hol találja kedvenc csatornáit.

– Ha hűvös vagy esős idő van, akkor inkább tévézek, de ha van sürgős dolgom, piac, bevásárlás, posta, akkor elmegyek, elintézem, aztán hazajövök, főzök, és utána jön a tévé – mondta Lukács Andrásné.

Mivel Irénke néninél analóg kábeltévés adás található, így nála és a többi hasonló háztartásban nem lesz változás a csatornakiosztásban. A mától érvényes, jogszabályban meghatározott csatornakiosztás alapvetően a digitális televíziózásban jelent változást. Akik set-top boksszal, CI-kártyával, digitális műholdvevővel vagy bármilyen más digitális eszközzel néztek tévét, azok a készüléküket bekapcsolva azt vehetik észre, hogy a közszolgálati csatornák, tehát az M1, M2, M3, Duna és a Duna World került az első helyekre, már ha ezt eddig a szolgálató nem így rendezte volna.

A változás azonban nemcsak azt jelenti, hogy a közszolgálati adókat találjuk majd meg az első helyen, hanem természetesen azt is, hogy a legnézettebb kereskedelmi csatornákat magasabb sorszámú programhelyen találjuk majd meg. A változás a televíziónézők 70 százalékát érinti, mert 3 millió háztartásban van ma Magyarországon digitális tévészolgáltatás.

Június 30-án megszűnt a közmédia csatornáinak hagyományos SD felbontású műholdas sugárzása is. Ha valaki egyéni műholdvevővel rendelkezik és ingyen tévézik, akkor át kell állnia a már évek óta elérhető, nagy felbontású HD adásra. Erre napok óta felirat figyelmeztette a nézőket. A HD adáshoz azonban a műholdvevőnek a nagy felbontás vételére alkalmasnak kell lennie. Ha nem alkalmas a készülék, akkor bizony ki kell cserélni. Érdemes azt is tudni, hogy a Magyar Televízió idén bővíti csatornáinak számát. Július 4-én például elindul az M4 Sport csatorna. Ez a digitális szolgáltatóknál a 4-es programhelyen jelenik majd meg a kínálatban.


Z. Pintye Zsolt