Negyedik hullám Európában – Leginkább azokat érinti majd, akik nincsenek beoltva

Magyarországon még nem lehet a koronavírus negyedik hullámáról beszélni, Európa több országában viszont már igen – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, akik be vannak oltva vagy korábban átestek a betegségen, azokat már nem fogja tragikusan érinteni az újabb hullám.

 

A járványhelyzet aktuális állását vizsgálták a szerdai kormányülésen, Gulyás Gergely arról számolt be a sajtónak, hogy ennek van európai és magyar dimenziója. Utóbbi az egyik legkedvezőbb egész Európában a teljes immunitással, tehát a két oltást felvettek arányát tekintve. Regisztrálni, illetve időpontot foglalni továbbra is bárki tud, illetve többfajta oltóanyag is rendelkezésre áll hazánkban. Európa több országában is komoly jelek utalnak arra, hogy elkezdődött a koronavírus negyedik hulláma, Magyarország azért is számít az egyik legbiztonságosabb országnak, mert hazánkban még nincs szó negyedik hullámról. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a negyedik hullám annyiban tér el a többitől, hogy döntően azokat érinti, akik nem oltották be magukat és korábbi betegség miatt sem élveznek védettséget.

Beoltottsági arányok

„A negyedik hullám attól függően lesz vagy nem lesz, illetve súlyossága is attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat. Itt azt kell megnézni, hogy mit tehetünk a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése érdekében. Az ezzel kapcsolatos korosztályos adatokról azt tudom mondani, hogy ma a 12 és 15 év közötti fiatalok 12 százaléka van mindösszesen beoltva, ezt követően mindenhol jobb az arány. A 16-17 éveseknél ez 45 százalék, a 18-19 éveseknek az 57 százaléka van beoltva, 20–24 éveseknél ez 52 százalék és utána egészen 25 évtől 44 évig 49 és 57 százalék között mozog. 45 és 49 év között már 70 százaléka van beoltva a magyaroknak, 50 és 54 év között 71, 55 és 59 között 70” – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A legjobb arányokat a 70 és 74 év közöttieknél állapították meg, itt a lakosság 92 százaléka kapta már meg az oltást. A miniszter azt is hozzátette, hogy a deltavariánssal a fiatalok is megfertőződhetnek, de a kockázat lényegesen nagyobb a 60 év felettiek körében. Aki regisztrál, két napon belül saját maga választhatja ki, hogy melyik oltóanyagot kéri.

Hatékony oltóanyagok

„Rendkívül káros politikai folyamatnak tartjuk, hogy vélhető politikai haszonszerzés érdekében megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. Az a jóindulatú feltételezés, hogy ezek mögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú az az, hogy üzleti lobbi vagy gyógyszergyártó érdekek. Bár kétségkívül tudományos elvárásunk a politikával szemben egyre kevésbé lehet és az újságírással szemben sem méltányos, ha van, de azért egy egyetemnek a teljesen világos, háromoldalas beszámolóját a kutatásaikról azért azt nem olyan nehéz, még akkor is, ha egy magyar sajtó egy jó részének a főpolgármester úrnak sem sikerült. A lényeg az az, hogy mivel nem politikai érdekekről van szó, hanem hogy az emberek biztonságérzete adott-e, az oltási kedv adott-e, ezért aki az oltóanyagokkal szemben kelt bizonytalanságot, az ezzel mérsékli az oltási kedvet és az emberek halálát idézi elő” – mondta Gulyás Gergely.

A legnagyobb hazai kutatást a témában eddig a Semmelweis Orvostudományi Egyetem végezte el, ebből a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy minden Magyarországon engedélyezett és alkalmazott oltóanyag hatékonysága 96 százalék fölötti – tette hozzá Gulyás Gergely.