Négyezer csemetével gazdagodott az erdő

Már elszállították az utolsó kiemelt tuskókat is a januári fakitermelést követően a nyíregyházi parkerdő Nyíregyházi Főiskola és a Sóstói úti kórház közötti, vasútvonal mellett lévő félhektáros területéről. A NYÍRVV Kft. 2013-tól fokozatosan, ütemterv alapján végzi az erdőgazdálkodási munkákat. Az év elején kezdődött az erdőrész felújítása, 70–80 éves akácokat és 100 éves tölgyeket vágtak ki.

További képekért kattintson a fotóra!

Keczkó János, a NYÍRVV Kft. irodavezetője elmondta, sajnos a fák egyik tulajdonsága, hogy elöregednek, itt is elkezdtek korhadni, a kivágásuk balesetvédelmi szempontból is fontos volt. Az erdőfelújítást pedig azért kellett elkezdeni, hogy ne legyenek nagy üres területek a Sóstói-erdőben. Kis léptékben, ötezer négyzetméterenként fokozatosan végzik a munkát, így folyamatosan újulhat meg az erdő.

4 EZER TÖLGYFACSEMETÉT TELEPÍTENEK

A kiemelt tuskók eltávolítása és a talajelőkészítés során arra is figyeltek, hogy maradjanak holt fák a területen, ne bolygassák meg teljesen a terület élővilágát. Most pedig megkezdték a négyezer kocsányos tölgyfa csemete telepítését. A NYÍRVV Kft. az erdőfelújítás során a fafajta kiválasztásával hosszú távon szeretné helyreállítani az eredetihez közeli állapotot, az őshonos, gyöngyvirágos, kocsányos tölgyest. A cél az, hogy a Sóstói Parkerdő évtizedek múlva is a városlakók kedvelt pihenőhelye, Nyíregyháza „zöld szíve” maradhasson.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: Kohut Árpád)