Nekrológ – Farkas Tibor emlékére (1933 – 2017)

Az egyetem elvégzése után a nagyvarsányi gépállomásra helyezték. Ez az üzem egyesült a tiszaszalkai gépállomással, az egyesített állomás főmérnökének nevezték ki. 1957-ben a lónyai és a tiszakerecsenyi tsz-ben volt rá szükség, itt is főagronómusként dolgozott. A két beregi településen elsőként vezették be a készpénzfizetést a munkaegység helyett. Vásárosnaményban járási tanácstag lett, a mezőgazdasági bizottság elnöke, s dolgozott a járási tanács mezőgazdasági osztályán csoportvezetőként. Később Kisvárdára szólította a kötelesség, itt a járási tanács mezőgazdasági osztályát vezette tizenegy évig. Tanári képesítést is szerzett.

Megérezte a legújabb kori magyar történelem minden rezdülését... 1974-ben megválasztották a Dombrád Petőfi Mg.Tsz. elnökének, mely munkakört nyugdíjazásáig, 1990-ig töltött be. Elnöki tevékenysége alatt dinamikus fejlődés, termelés és beruházás valósult meg.

Sokat dolgozott a cigányság érdekében. A Magyarországi Cigányok Országos Kulturális Szövetségének elnökségi tagja volt, a kisebbségi önkormányzatok megyei szövetségének elnöke. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökségi tagja, Nyíregyházán kisebbségi önkormányzati képviselő. Szerette volna, ha a cigányokat előítéletek, megkülönböztetések nélkül kezelnék. A roma származású gyerekek iskoláztatásáért is sokat fáradozott.

Emberszeretetével, szerénységével, szakmai felkészültségével és tudásával elismerést váltott ki mindenkiből.

A Nyírdinamika Kft. menedzsereként oktatott, fejezeteket írt tankönyvekbe, enyhített a foglalkoztatási gondokon. Közreműködésével a mezőgazdasági főiskola, a megyei munkaügyi központ támogatásával tanfolyamokat szervezett építőanyag-készítő és a hagyományos, fűzvessző- és nádkészítő munka betanítására. Az országban elsőként szervezett gazdasszony-tanfolyamokat.

Több állami kitüntetés birtokosa. 2008-ban megkapta a Kisebbségekért Díjat, melyet a parlamentben vehetett át. Munkája mellett, két szenvedélye volt: a családja, és nyugdíjba vonulásáig a vadászat, mely kitöltötte és boldoggá tette életének minden percét.

Nem élt hiába.
Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében!