Nem kapta meg a licencet a Szpari – Információk, vélemények

HIVATALOS INDOKLÁS

A Klublicenc Szabályzat szerint a licenc kérelmezőjének december 31-én nem lehet lejárt tartozása, illetve ha van ilyen, akkor a szabályok szerint arról nyilatkoznia kell, és legkésőbb március 31-ig dokumentáltan rendeznie kell a tartozást. A Nyíregyháza 2010-ben nem fizette ki egy akkori, brazil játékosának a szerződés szerint járó juttatásait. A játékos ezért elhúzódó vita után a FIFA-hoz fordult, és a szervezet 2014. augusztus 21-én fizetési felszólítást küldött a pénzügyi teljesítés elmaradása miatt, melyben 2014. szeptember 1-jei végső fizetési határidőt írt elő a klub számára. A teljesség igénye nélkül, csak egy-egy érdemi tényezőt emelünk ki a megalapozottság szemléltetésére.

Folytatás és a teljes indoklás itt olvasható.

NB III

A Nyíregyháza Spartacus várta a tegnapi elnökségi ülésről szóló döntést, de nem érkezett levél a méltányossági kérelemről. Török Gábor elnökségi tag viszont a Digi Sport Reggeli Start című műsorában bejelentette, hogy 12 csapatos lesz az NB I, és nem kapott licencet a Nyíregyháza.

„A Szparinak 2015 márciusáig kellett volna rendeznie a Diego Balbinot felé fennálló tartozását, ám ennek csak 2015 májusában tett eleget – mondta Török Gábor. – Hogy gondolkodtunk-e a mérséklésen? Sajnáljuk a Nyíregyházát, mert tudjuk, hogy rendezettek a viszonyok a klub háza táján, de nincs olyan, hogy valaki »féllicencet« kap.”

A Szpari hozzájárult ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljön az indoklás, amiért nem kapott licencet a klub, mivel nincs takargatni valója, a teljes, szövetséggel folytatott levelezésből pedig kiderül, hogy szabályosan járt el a kifizetéskor. A döntés megszületett, bár az anyagi háttér stabil és a csapat kiharcolta az NB I-ben maradást, csak az NB III-ban szerepelhet...  

Révész Bálint és Mátyus János is kitart

Idegőrlő órákat él át a Nyíregyháza Spartacus. A csapat az MLSZ döntésére vár, Révész Bálint tulajdonos viszont a záróvacsorán bejelentést tett. – Bármelyik osztályban játszik jövőre a Szpari, kitartok a klub mellett. Ha megérdemelt helyünkön, az NB I-ben, akkor is, ha az NB III-ban kell folytatnunk, akkor is. De továbbra is bízom abban, hogy a pályán kiharcolt eredmény után az élvonalban folytathatjuk – mondta Révész Bálint tulajdonos. Hasonlóan tesz Mátyus János vezetőedző is. – Októberben, amikor ide kerültem, egy barátság szövődött Révész Bálinttal, Brekk Jánossal pedig már korábbról ismertük egymást. Bár voltak más kluboktól érdeklődések, a barátját nem hagyja cserben az ember, így közösen folytatjuk a munkát a Spartacusnál, bármilyen döntés születik – mondta Mátyus János vezetőedző.
 

Brazíliában is imádkoznak a Szpariért

A legendás brazil világbajnok és hazájában óriási tiszteletnek örvendő Edú a Szpari tulajdonosától, Révész Bálinttól korábban ajándékba kapott Spartacus-mezzel pózolt a világhírű FC Santos edzőközpontjában, Joe Borbély, a Brasil Masters All Star csapatának menedzsere kíséretében. Ezzel szeretnék kifejezni együttérzésüket a Nyíregyházával történtek miatt, és bíznak abban, hogy a szövetség megváltoztatja a döntést, és maradhat az NB I-ben a Spartacus. Brazíliában gyorsan híre ment, hogy egy brazil labdarúgó miatt került bajba egy magyar klub. Mivel ott még most is komoly tisztelet övezi labdarúgásunkat, többen felajánlották segítségüket, és imádkoznak a csapatért.

 Fradistaként írom: leírhatatlan érzés lehet...

Úgy tűnik, nem nyugodtak meg a kedélyek az MLSZ Licencadó Bizottságának döntése után. Tekintettel arra, hogy az MLSZ Facebook oldalán nincs moderáció, így minden szurkoló a habitusának megfelelően mondja el a véleményét. A szalonképesebbekből válogattunk, állítottunk össze egy csokrot.

András Madár: – Nyíregyházán mi lesz? Megölitek a futballt! Elveszitek több ezer ember szórakozását! Ők nem ezt érdemlik!

Szilvia Hankó: – HAJRÁ SZPARI!!! HAJRÁ NYÍREGYHÁZA!!! Egy emberként állnak a szurkolók a csapat mögé!

Kedves MLSZ vezetőség!
Gratulálok!
Önöknek köszönhetően Magyarország ismét első lett valamiben!
Mi leszünk az elsők a világon ahol 12 csapatos Nemzeti bajnokság lesz! Remek! Csak így tovább:)
Én már várom a 10 és 8 csapatos NB I-et!
De az igazi a 4 csapatos lenne mert akkor már csak a Pestiek lennének versenyben. Sokat lehetne spórolni mert akkor a csapatok simán metróval is utazhatnának egyik stadionból a másikba így nem kerül olyan sokba:)
Üdvözlettel: Vig Csaba, Nyíregyháza
UI: Ezekben a városokban csak évekre, vagy még rosszabb, év tizedekre vetettétek vissza a futball színvonalát. Az utánpótlásról még nem is esett szó!

Bálint Pataki: – Gratulálok így tönkretenni a Nyíregyházi focit ahol különben is minden rendben volt semmi tartozás és itt még mondhatni voltak nézők. Megérdemelnénk már végre hogy az NB I-ben szerepeljünk ha már ennyi erőfeszítést és pénzt belettetek ebbe a csapatba!!!! Továbbá kezdett kiépülni egy utánpótlás bázis is ahol a jövő generációt képzik. Most rengeteg gyermeknek összetörték az álmait. De csak így tovább majd üres stadionokba fognak játszani a csapatok ha ez önöknek jó akkor hajrá. Hajrá Szpari, Hajrá Nyíregyháza, Győr, Pécs, Kecskemét, Pápa, Putnok „Sose halunk meg.”

Tamás Karacs: – Fradistaként írom: leírhatatlan érzés lehet a Nyíregyháza, Kecskemét, PMFC szurkolóinak a mostani helyzet. Pár éve velünk is hasonlót tett az MLSZ – igazságtalanul. Nem látom semmi értelmét annak, hogy 5 évente változtatjuk az NB I kiírását. Ez a 16 csapatos bajnokság sokkal előnyösebb, színesebb, mint a 12 csapatos. A nagyobb bajnokságok (spanyol, olasz...) bőven több, mint 12, mégis sokkal erősebbek. Ha másik szemszögből nézzük, akkor az osztrák és svájci élvonal is harmatgyenge (1-2 klubot leszámítva), pedig évek óta 10-12 csapatos bajnokságokról beszélünk. Nem ezen múlik... Nem a klubokat kéne lehúzni több millióval, hogy csődbe menjen. Az MLSZ-nek ez a célja, a lehúzás. A magyar játékosokkal kapcsolatban csak annyit, hogy szívesebben nézek egy légiósokkal teletűzdelt Videoton–Fradi meccset, mint egy harmatgyenge magyarokkal felálló kisebb csapatot. Ez a „magyarosítás” feltehetően „erősíti” az NB I-et... Tudom (mielőtt bárki leszólna) van pénzbeli és mindenféle szintkülönbség, de a spanyol bajnokság is fele annyira erős lenne, ha csak spanyolok játszanának.
Nem akarok megbántani senkit, de: MINŐSÉGI NB I-et szeretnék, nem HARMATGYENGE magyaros focit. Sajnos ez van. (Persze vannak itt is vérszegény külföldiek, de ez már legyen a klubok problémája)...

De ki olvassa majd Nyíregyházán a Nemzeti Sportot?

Visszatérő ifjú kori élményem, hogy vasárnap reggel felkelés után első utunk az újságos bódékhoz vezetett, mert barátaimmal, sportszerető szomszédaimmal kíváncsiak voltunk, mit ír a Népsport? Aztán persze lecsúszott egy-egy feles és sör a közeli Fehér Egérben, és megvitattuk a szombati forduló eredményeit, de ez egy másik történet... Boldog békeidők...

Ez csak arról jutott eszembe, hogy a tegnapi Pécs–Nyíregyháza mérkőzés a Nemzeti Sport Online-on a következő megállapításokkal zárult:

„Minden változásnak vannak vesztesei és vannak nyertesei, de bízzunk abban, hogy valami „felemelő” kezdődik el a magyar labdarúgásban az átszervezéssel.”

Annyiban mindenki egyetért: ez így nem mehetett tovább. A cél közös, de az útitervet sokan vitatják.”

Forrás: http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-pecsi-mfc-nyiregyhaza-2416439

Szomorúan látom, hogy a Nemzeti Sport című újság nem nagyon érti, hogy rossz döntésekkel nem lehet jó útra térni. Ne lépjünk egyszerűen túl azon, hogy az elmúlt 20 évben hányan és hogyan kapcsolták össze a foci és reform szavakat, közben mit ígértek, mi valósult meg belőle... És amikor most megint valaki a magyar labdarúgás felemelkedéséért zászlót bontva szünteti meg a vidéki nagy múltú bázisokat, akkor engedtessék meg nekem, hogy kételkedjek. De minimum, ne hozsannázzak! Úgy, mint a Nemzeti Sport teszi, ki tudja milyen indíttatásból.

Bevallom, nem vagyok egy Szpari-fan, de azt a munkát, amit ebben a félévben a fiúk és Mátyus János letett, magam is megsüvegelem. Látom, hogy a közönséggel is egymásra találtak. Végre a polgármester és a tulajdonos harmonikusan együttműködik, olyan sikerorientáltak és elkötelezettek a labdarúgás iránt, ahogy az egy focihagyományokkal rendelkező megyeszékhelyen joggal elvárható. Nyíregyháza következetesen támogatja a csapatot, és az utánpótlást sem csak egyszerűen felkarolta, hanem következetesen figyelemmel kíséri az ott folyó szakmai munkát. Minden feltétel adott itt, Nyíregyházán, hogy a lelkes és labdarúgást szerető szurkolók, szimpatizánsok hosszú böjt után végre ismét sikereknek tapsolhassanak.

És akkor most, a „labdarúgás felemelkedéséért” zászló alatt ezt a csapatot, ezt a jól működő sportszakmai rendszert az NB III-ba száműzik... Illetve, remélhetőleg, hogy csak akarják száműzni...

Nem volt teljesen igaza péntek este a mérkőzés lefújása után Matyi Dezsőnek, a Pécs tulajdonosának abban, hogy hétfőn a sorsdöntő MLSZ elnökségi ülésen kiderül, hogy ki dolgozik a labdarúgásért, a vidéki fociért. A Nemzeti Sport esetében a fenti pár mondat után már kiderült...

A kérdés az, hogy ezek után ki vesz majd Nemzeti Sportot Nyíregyházán?

Mi pedig bízzunk abban, hogy az MLSZ hétfői elnökségi ülésén csoda történik, felülbírálják a licencadó bizottság döntését, és mégiscsak NB I-es marad a Szpari.

Száraz Attila

 

Megjött a határozat

Megérkezett az MLSZ Fellebbviteli Bizottságának levele a Nyíregyháza Spartacushoz, melyben tájékoztatják a klubot az első fokú döntés helybenhagyásáról. A határozat új információt nem tartalmaz, továbbra is a csapat 2010-es játékosával, Diego Balbinot-val szemben fennálló tartozást említi indoklásként. A klub jogászok bevonásával válaszol a határozatra, és elküldi levelét a Magyar Labdarúgó Szövetséghez.


MLSZ: nem áll jogukban az indoklást nyilvánosságra hozni

nso.hu:

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága 2015. május 26-ai ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015-16-os szezon klublicenckérelmei kapcsán. A bizottság a Kecskemét, a Pécsi MFC, a Nyíregyháza Spartacus és a Lombard NB I-es, valamint az Újpest nemzetközi (UEFA) és a Putnok NB II-es licenckérelmező fellebbezéseit elutasította. Az MLSZ 2015. május 29-én megküldte az érintett klubok számára a Fellebbviteli Licencadó Bizottságnak az adott sportszervezet fellebbezése alapján készült, részletes indoklással ellátott határozatát – olvasható az mlsz.hu-n.

 

Nem marad el a tévéközvetítés

rangado.hu:

Képernyőre kerül péntek este az egyaránt licenc nélküli Pécs és Nyíregyháza mérkőzése.

 

Moldván Miklós: Nem ezt érdemli a város, és a lelkes nyíregyházi szurkolótábor!

A nyíregyházi labdarúgás jelenlegi helyzetéről Moldván Miklóst, a nyíregyházi labdarúgás ikonját – aki 122 NB I-es mérkőzésen szerepelt a Nyíregyházi VSSC színeiben – kérdeztük.

– Igazából érthetetlenül állok a helyzet előtt, nem tudom én sem a pontos indoklást. Annyit tudok, mint bárki más, amennyit az MLSZ nyilvánosságra hozott, illetve az elnök úr nyilatkozott. Így nehéz bármit is mondani, de úgy érzem, ennek nem lett volna szabad megtörténnie. Egy ilyen nagy múltú csapat, mint a Szpari, aki a pályán mindent megtett az NB I-ben maradásért, nem kerülhet ilyen körülmények, adminisztratív okok miatt alsóbb osztályba. Nem ezt érdemli a lelkes nyíregyházi szurkolótábor, az igen szépen összerakott utánpótlás és Nyíregyháza sem!

– Ma Pécs–Szpari, mit javasol a két csapat játékosainak, akik úgy lépnek pályára, hogy tudják, a következő idényre egyik klub sem kapott licencet? Milyen legyen a hozzáállásuk?

– Egy sportolónak a pályán mindig a maximumot kell nyújtania. Nem szabad félvállról venni egyetlen meccset sem. Én végighajtanám a mai meccset, az biztos! Nem szabad becsapni sem azokat, akik a képernyő előtt ülnek, sem pedig a nyíregyházi szurkolókat. Küzdeni és győzni kell, bizonyítani ismét a pályán, hogy igenis NB I-es a csapat, és NB I-es a mentalitása is.

– Hétfőn MLSZ elnökségi ülés lesz, ahol még változhat a helyzet. Látsz esélyt arra, hogy jövőre mégis NB I-ben folytatja Nyíregyháza?

– Kell, hogy legyen esély! Kell, hogy legyen változás! A Szparinak NB I-ben a helye. Itt a szép stadion, végre megnyugtatóan rendben van az utánpótlás helyzete, a csapat és a közönség is egymásra talált... Ami ezen a tavaszon történt, én úgy értékelem, hogy egy nagyon szép és sikeres fejezet kezdete a nyíregyházi labdarúgás történetében, ami nem érhet máris így véget. Az MLSZ-ben mindig arról beszélnek, milyen fontos a vidéki labdarúgás, és a vidéki foci a magyar labdarúgás alapja, akkor most ne tegyenek tönkre egy ilyen nagy múltú klubot. Az NB III egy vicc... Mi lesz akkor a szépreményű utánpótlásunkkal? A jelenlegi öt NB I-es fővárosi klub esetében háromnál is többen kíváncsiak a Szpari meccseire, mint azokéra. A nézőszám nem fontos? Ha az MLSZ 12 csapatos bajnokságot akar, akkor mondja meg időben, a bajnokság kezdete előtt, hogy miként képzeli a jövőt. De ne idény közben változtasson, és keressen hozzá adminisztratív eszközöket! A magyar foci reformjában ez az egy év nem hiszem, hogy különösebben számított volna. Nyugodtan bevezethették volna a 12 csapatos NB I-et a következő idénytől...

Száraz Attila

 

 

A Szpari tulajdonosa: Dokumentumok bizonyítják, hogy minden rendben van

csakafoci.hu:

– Dokumentumok bizonyítják, hogy a Nyíregyháza Spartacus mindent időben kifizetett volt játékosának, Diego Balbinot-nak, ezért a klub nem érti az MLSZ döntését a licenc ügyében – mondta Révész Bálint tulajdonos.

 

Hátborzongató hangulat

1500 nyíregyházi szurkoló vett részt azon a demonstráción, melyen az MLSZ Licencadó Bizottságának döntése ellen tiltakoztak. Mint ismert, a Nyíregyháza Spartacus nem kapta meg a következő szezonra az NB I-es indulási jogot, holott a csapatnak nincs tartozása, és az egyik legstabilabb anyagi háttérrel rendelkezik. A döntés az utánpótlás együtteseket is érinti, így több mint 400 gyerek további versenyeztetése került veszélybe, ők is részt vettek a demonstráción. A szurkolók a csapat edzésén jelentek meg, és nem értik a döntést. Továbbra is bíznak abban, hogy a szövetség engedélyezi a Szpari indulását.

– Nem találok szavakat. Ezeket a gyerekeket sajnálom. Tönkretesznek mindent! Ezt érdemli Magyarország? Ezért kellett nekünk éjjelt nappallá téve dolgozni? Szeretjük a gyerekeket nagyon, tiszta szívünkből, és ezt nem vártuk. Ilyet nem vártunk, ez egy pofontól is rosszabb – mondta könnyeivel küszködve Szálkai Pál törzsszurkoló. 

A Szpari táborról készített további képeinkért kattintson a fotóra!

Én lassan 30 éve járok mérkőzésekre, el lehet képzelni az én lelki állapotomat, és a hasonló emberek lelki állapotát, akikkel itt ismerkedtem meg a stadionban, tulajdonképpen mi a stadionban nőttünk föl, az itt lévő emberek a barátaim. Mi egy nagyon jó közösséget alkotunk, imádunk meccsre járni, imádjuk a Nyíregyházát. Gyakorlatilag mostanában közösségi élményként már csak a meccsre járás maradt – mondta Sarkadi Zoltán szurkoló.

Három napja nem alszok. Ezt nem tehetik velünk! Van itt egy gyönyörűszép fellegvár az országban és tönkrevágnak bennünket. Meg kell nézni ezeket a gyerekeket. Ma reggel 6 órakor odajött hozzám 106 gyerek, hogy mi lesz. Mondom, délután 4 órakor gyertek a stadionba. Tessék, itt vannak! Ezt nem vehetik el tőlünk – mondta Szabó Lajos.

 

Több mint százezer nézőt bukhat az MLSZ

nso.hu:

Pécsen még egy bajnoki hátravan, a többi együttes viszont már elköszönt hazai publikumától: a számítások szerint Győrben összesen 41 000, Nyíregyházán 38 600, Kecskeméten pedig közel 23 000 látogatót jegyeztek fel – a Pécs 17 400 körüli számnál tart, vagyis nagyságrendileg mintegy 120 ezres össznézőszámról van szó.

 

Brazíliában is szorítanak a Szpariért

Rengeteg üzenet, e-mail érkezik a Nyíregyháza Spartacushoz rivális csapatok szurkolóitól, sőt külföldről is. Íme egy üzenet Brazíliából:

„Révész Bálint tulajdonos úrnak: Kedves Bálint! A focinak nincs logikája – ezt már rég megírták. Viszont annak sem, hogy valaki beleteszi a pénzét, idejét, energiáját, hírnevét, becsületét, életét és ezt egy abszurd bürokratikus döntéssel csak úgy valakik tönkretegyék. Lehet ugyan, hogy van rá eszközük, de felhatalmazásuk az Istentől aligha... Legalábbis a Nyíregyháza esetében biztosan nincs. Mert ha egyszer valami kóser, akkor az kóser. Nagyon szorítok neked, a brazil legendás hírű focibarátaimmal együtt, és bízok abban, hogy végül a Szpari ott folytatja, ahová jogosan tartozik, tehát az NB I-ben! Remélem, hogy az MLSZ azért mégsem süllyedhet olyan alacsonyra, hogy a Nyíregyházát csak úgy bohócosan kizárja a bajnokságból. Nagyon rossz névjegykártyát küldene ezzel a világba a magyar foci diplomácia imidzséről. Üdvözlettel: Joe Borbély, Brazília”

 

Mindent teljesítettünk! 

Továbbra is a Licencadó Bizottság indoklására vár a Nyíregyháza Spartacus, mert annak tartalmát egyelőre nem ismerik a klub vezetői. – Mindent kifizettünk, csak azt mondhatom, nem tartozunk senkinek. Diego Balbinot 2010-ben volt a játékosunk, még az előző tulajdonos idején. Annak ellenére, hogy a tartozással kapcsolatos követelése nem volt egyértelmű és nem felelt meg a magyar jogszabályoknak, határidőre őt is kifizettük, erről dokumentumaink vannak, és ezeket csatoltuk is a szövetségnek. Ezért nem értjük a döntést, és élünk a jogorvoslati lehetőséggel – mondta Révész Bálint tulajdonos. A csapat pénteken a Pécs otthonában lép pályára. A keret készül a találkozóra, és ugyanúgy játszik majd, mint bármelyik korábbi bajnokin, azaz szeretne győzni.

 

A Szpari ügye is szóba került a közgyűlésen

Nyíregyháza Megyei Jogú Város május 28-ai közgyűlésén dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az MLSZ hivatalos indoklásának a megérkezéséig helyzetértékelés zajlik. Egy képviselői felszólalás kapcsán érkező javaslatra, miszerint a közgyűlés kérje a Magyar Labdarúgó Szövetséget a döntés újragondolására, a polgármester elmondta, már jelzéssel élt a szövetség felé, beszélt az MLSZ elnökségének egy tagjával, így a Magyar Labdarúgó Szövetség hétfői üléséig indokolatlannak érez bármilyen egyéb intézkedést a Nyíregyháza Spartacus kapcsán.

 

„Az MLSZ saját szabályzatát szegi meg, ha nem 16 csapatos lesz az NB I”

Az nso.hu a Hivatásos Labdarúgók Szervezetét vezető ügyvédet, Horváth Gábort kérdezte:

Van-e lehetőségük az MLSZ jogerőre emelkedő döntése ellen fellebbezni az érintett, hátrányos helyzetbe kerülő kluboknak?
„Természetesen megvan a lehetőségük továbbvinni az ügyet. Ott van mindjárt a Sport Állandó Választottbíróság, amely nincs reflektorfényben, de attól még működő egységről beszélhetünk. Évente néhány ügyben hoz döntést. Aztán ott van ennek a nemzetközi megfelelője, a CAS. Ezek egymástól független szervezetek, nem létezik olyan kötelező forgatókönyv, hogy előbb itthon kell próbálkozni, aztán lehet elmenni a problémánkkal külföldre.”

„15 éve nem volt ilyen rend nálunk” – méltányossági kérelmet nyújt be a Szpari az MLSZ-hez

csakafoci.hu:

– Jó kezdeményezésnek tartom, hogy azok az egyesületek, amelyek évek óta százmilliós tartozásokat görgetnek maguk előtt, ne indulhassanak el az NB I-ben, nincs rájuk szükség – kezdte Mátyus a csakfoci.hu-nak. – De könyörgöm, azt mindenki tudja, hogy Nyíregyházán tiszta viszonyok vannak, nincsenek adósságok, a tulajdonos szívügyének tekinti a helyi labdarúgást és áldoz is rá nem keveset, minden adósságot kifizetett, az előző tulajdonos sarát is rendezte.

A Szpari beáldozásával a gyerekeket is bünteti az MLSZ?

Érthetetlenül és megdöbbenve állunk az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottságának döntése hallatán és várjuk a hivatalos indoklást. Egy olyan klubot lehetetlenítenek el hosszú évekre, amelyet a város és Révész Bálint tulajdonos szisztematikus munkával épített fel 2010-től, az akkor szinte kilátástalan helyzetből. Mára a klubnak nincs tartozása, az egyik legstabilabb és átláthatóan működő csapatok egyike lett Magyarországon, amely mögött több mint 400 utánpótláskorú gyerek sportolhat, ma még NB I-es szinten. Ez a döntés a nyíregyházi labdarúgás és az utánpótlás-nevelés végét jelentheti. Meggyőződésünk, hogy a döntés nem szolgálja sem a több ezer szurkoló, sem a gyerekek, sem a magyar futball érdekeit.

Nyíregyháza MJV Önkormányzatának sajtószolgálata

Tizenhét csapatnak van NB I-es licence – de mennyi indulhat az élvonalban?

nso.hu:

A jelenleg érvényes versenykiírás szerint az NB I-ből két csapat esik ki (az egyik biztosan a licenccel nem is rendelkező Lombard Pápa, a másik a Bp. Honvéd, a Szombathelyi Haladás vagy a Dunaújváros PASE), helyükre az NB II-ből két együttes érkezik (a Vasas, valamint vagy a Békéscsaba, vagy a Gyirmót FC Győr). Az így kialakult 16-os mezőnyből a másodfokú határozat után négy sportszervezetnek (Győr, KTE, Nyíregyháza, Pécs) nincs meg az NB I-es klublicence, ez alapján pofonegyszerűnek tűnik a megoldás: 12 csapatos lesz jövőre a bajnokság.

Nyíregyháza: „A-, B- és C-variációnk sem volt”

– Nyíregyházán mindenkit letaglózott a hír – mondta a Nemzeti Sportnak Brekk János, a klub szakmai igazgatója. – Néhány soros üzenetet kaptunk az illetékes bizottságtól, amely hetvenkét órán belül ígérte a részletes indoklást. Addig mi sem szeretnénk semmi konkrétumot mondani az ügyben, illetve csak annyit, a végsőkig képesek vagyunk elmenni azért, hogy élvonalbeli maradjon a csapat Nyíregyházán. Az elmúlt tizenöt évben soha nem volt ilyen stabil a háttér, mint most.

Azért mivel nem volt meg a licenc, az elmúlt napokban csak szóba került, hogy mi lesz, ha... Volt-e szó arról, hogy Révész Bálint tulajdonos az NB III-ban is marad a klub mellett, vagy nem hajlandó legalább két évig finanszírozni a csapatot, amíg az újra NB I-es lesz?

– Sem A-, sem B-, sem C-variációnk nem volt, úgy készültünk, hogy élvonal, és semmi más – folytatta Brekk János. – Kedden is egész nap a jövővel kapcsolatos tárgyalásokat folytattunk, játékospolitikáról, igazolásokról, edzőtáborról, az akadémia átvételéről egyeztettünk. El sem tudtuk képzelni, hogy ez megtörténhet. Méltánytalan az egész!

Mátyus: „Teljesen bizonytalan a jövőm”

A Nyíregyháza vezetőedzője a következőket nyilatkozta a rangado.hu-nak:

– Mondhatnék sok mindent, de felesleges. Egyszerűen értetlenül állok a történtek előtt – kezdte Mátyus János. – Csak azt tudom mondani, amit már százszor elmondtam a másodfokú döntés előtt is: ez a klub teljesen biztos anyagi lábakon áll, tartozása senki felé nincs, éppen ezért nem értem, miért nem játszhatunk az első osztályban. Roppantul csalódott és szomorú vagyok, de egy picit még mindig bízom abban, hogy lesz még egy fórum, ahová elmehetünk. Még mindig nem adtam fel, és szeretném, ha jövőre is első osztályúak lehetnénk.

Az edző elárulta: Nyíregyházán olyannyira nem volt benne a levegőben a szövetség licencbizottságának elutasító döntése, hogy néhány nappal korábban megegyezett a tulajdonossal a közös folytatásról.

– A saját jövőm teljesen biztosnak tűnt itt, nem törődtem semmivel, Révész Bálinttal gyakorlatilag megegyeztem néhány napja a folytatásról. De nem is ez a fontos most, hanem az, hogy mi lesz a csapattal. Az én jövőm most teljesen bizonytalan, mint ahogy a klubé is. Nehogy valaki félreértse: mi támogatjuk, és én személy szerint is támogatom azt, hogy a magyar futballban tegyenek rendet, mert az nem lehet, hogy egy klub több százmillió forintos tartozást görget maga előtt éveken keresztül. Ilyen szempontból egyetértenék ezzel, de a Szpari egészen más kategóriát képvisel.

 

Csütörtökön délután várják a stadionba a drukkereket

A Spartacus 1928 Egyesület demonstrációt szervez a Szpariért. Íme az egyesület közleménye:

„Mint köztudott, 2015. május 26-án ülésezett a Magyar Labdarúgó Szövetség licenceadó bizottsága, melynek során elutasításra került három, korábban hiánypótlásra kötelezett NB I-es labdarúgó klub másodfokú indulási kérelme.
Ennek következtében a Nyíregyháza Spartacus nem kapott indulási jogot a 2015/16-os labdarúgó bajnokság küzdelmeire. A klub alkalmazottai, az elkötelezett szurkolók, Nyíregyháza város lakossága, a szélesebb értelemben vett labdarúgás iránt érdeklődő, mára igen szűk létszámra csökkent közvélemény értetlenül áll a döntés előtt.
Mind a döntés, mind a közlés módja jelzésértékű, egyenesen felháborító. Mindez egy olyan klub esetében, ahol az elmúlt tizenöt évben soha nem volt ilyen stabil a háttér, mint most, ahol a játékosok fizetési elmaradásokról hírből sem hallanak, ahol rendezett körülmények uralkodnak. Ahelyett, hogy az előrelépésről szóló információkat várná a közönség, ahelyett, hogy a tervezett igazolásokról szólna a szurkolói diskurzus, a tervezett stadionrekonstrukcióról érkező híreket lesné az újságolvasó, ahelyett a klub sorsáért aggódók végső elkeseredésükben demonstrációt kell, hogy előkészítsenek.
Erre egyetlen esélyt az elsőosztályú szezon utolsó, reméljük nem hosszú ideig utolsó, mérkőzése előtti edzés szolgáltat időpontot. A szintén hasonló sorsra ítéltetett pécsi csapattal pénteken rendezendő találkozó előtti napon sorra kerülő gyakorlásra várjuk a döntést el nem fogadó, abba belenyugodni nem kívánó szurkolókat, a klub sorsáért aggódókat.

2015. 05. 28. Nyíregyháza, Városi Stadion 17.30

Zászlót, sálat hozzon mindenki, mutassuk meg, hogy ez NYÍREGYHÁZA!

Köszönettel:

Spartacus 1928 Egyesület

 

Várjuk a véleményüket

Csütörtökön délután várják a stadionba a drukkereket! A Spartacus 1928 Egyesület demonstrációt szervez a Szpariért. Ha Önnek is van véleménye a Szpari NB III-ba sorolásáról, akkor kérjük, írja meg a honlap@nyiregyhaza.hu címre és a legjobbakat leközöljük.

 

Mondja el Ön is a véleményét a Facebook oldalunkon!

Mondja el Ön is a véleményét a Facebook oldalunkon. A hozzászólásokat folyamatosan moderáljuk, illetve a cikkünkhöz kapcsolva idézzük. Mit tenne Ön a Szpari helyében? Ön szerint korrekt döntés született? Katt a linkre!