Nem kívánta az asszony halálát, de addig verte, míg az belehalt…

Az élettársa ellen elkövetett bűncselekmények miatt hozott ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék K.J. vádlottat szemben 2024. október 17-én. Addig verte az egyébként is megromlott állapotú asszonyt, hogy az végül belehalt a sérülésekbe.

Az ítéleti tényállás szerint, a vádlott és sértett 2016 óta élettársi kapcsolatban éltek az asszony egyik szabolcsi kistelepülésen lévő ingatlanában. Mindketten rendszeresen fogyasztottak alkoholt. A sértett egészségi állapota 2022 nyár elejére jelentősen megromlott, látását 90 %-ban elveszítette, többek közt cukorbetegségben és magas vérnyomás betegségben szenvedett, mely betegségek miatt a mindennapi életvitelében, mozgásában szoros felügyeletet, segítséget igényelt.

2022. július 13-án este K.J. vádlott puszta kézzel bántalmazta a sértettet, aki a bántalmazás következtében nyolc napon túl gyógyuló orrcsonttörést, valamint nyolc napon belül gyógyuló zúzódásokat, repesztett sérüléseket szenvedett el testszerte. Ezen sérülései miatti kórházi kezeléséből 2022. július 18-án bocsátották haza, s annak ellenére, hogy a bántalmazások miatt a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója a vádlottal szemben távoltartást rendelt el a közös lakásként használt ingatlanra, a vádlott és a sértett ott továbbra is együtt maradtak, mert a vádlott látta el az ekkor már ágyban fekvő élettársát.

Az alkoholosan károsodott, agresszív, gátlástalan személyiségű vádlott azonban folyamatosan bántalmazta a tőle öt évvel idősebb, különböző megbetegedésekben szenvedő, tőle jóval gyengébb fizikumú sértettet, aki ennek következtében 2022. augusztus 19-én elhalálozott. Ezen időpontban rajta nagy kiterjedésű zúzódások, illetve hámhorzsolások voltak fellelhetők, bal oldalán tíz, a jobb oldalán nyolc bordája volt eltörve, némelyik egyszerre két helyen is. A kétoldali sorozat bordatörés következtében kialakult instabil mellkas, valamint a nagy kiterjedésű lágyrészsérülések és a bordatörések által a tüdőben okozott zsírembolizáció légzési elégtelenséget, majd fulladást idézett elő nála, mely a halálához vezetett.

A sértett halálához vezető bántalmazások során K. J. vádlott szándéka nem csak testi sértés előidézésére irányult, bár nem kívánta kifejezetten élettársa halálát, de belenyugodott abba, hogy a bántalmazásokkal kapcsolatosan akár halálos eredmény is bekövetkezhet.

Mindezekre tekintettel a Nyíregyházi Törvényszék a vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál, illetve fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, valamint a júliusi bántalmazás kapcsán súlyos testi sértés bűntettében is, és halmazati büntetésül 18 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, valamint a kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamára figyelemmel a szökés, elrejtőzés veszélye miatt elrendelte letartóztatását.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért fellebbezett, míg az ügyész fenntartotta a jogorvoslati nyilatkozattételre nyitva álló három munkanapos határidőt.

Portálunkat dr. Szim-Resán Dalma. sajtószóvivő tájékoztatta.