Nem mert ráhajtani? Most már kötelező!
Hivatalosan is átadták a Nyíregyházát Tokajjal összekötő bicikliutat. A beruházás a Modern Városok Program keretei között jött létre. Több mint 20 kilométer bringaút köti össze a két várost, aminek megépítése 2,6 milliárd forintba került. A tervek szerint újabb kerékpárutak épülhetnek a megyében.

Már alig várták, hogy kipróbálják az új bicikliutat a nyíregyházi Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium tanárai. Csütörtök délelőtt csapatépítő tréninget szerveztek Tokajba, és úgy döntöttek, kerékpárral teszik meg az utat. – Ha olyan a csapat, akkor egy-másfél óra alatt kényelmesen teljesíthető. Van olyan kollégám, aki 54 perc alatt teljesítette a távot, nagyon jó minőségű, úgyhogy örülünk neki, hogy megépült, imádjuk – tette hozzá Gódor Zoltán. A Nyíregyházát Tokajjal összekötő bicikliút műszakilag már a nyár derekára elkészült. Hivatalosan ugyan nem adták át, de a kerékpárosok már hetek óta tesztelhették.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

„Mintaértékű beruházás”

 

Szalagátvágás jelezte, hivatalosan is elkészült a 21,5 kilométeres kerékpárút. Négy települést érinti Nyíregyházát, Nyírtelket, Tiszanagyfalu külterületét és Rakamazt. A fejlesztésről a Modern Városok Program keretében még 2014-ben állapodott meg a kormány és Nyíregyháza Önkormányzata. A beruházás összesen 2,6 milliárd forintba került. Nyíregyházán azt várják a fejlesztéstől, hogy egyre többen pattannak majd egy bicikli nyergébe, és fellendül a kerékpáros turizmus. – Ebben az évben a kormány döntése alapján egy turisztikai régió jött létre, amely Tokaj, Nyírség, Felső-Tisza területeket kapcsolja össze, azt gondolom, hogy ebben nagyon nagy lehetőség van, és ez a kerékpárút szó szerint, valóságosan egy összekötő elem – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc, polgármester.

 

Soha nem látott kerékpárút hálózat épülhet!

 


2018-tól újabb bicikliutak építése, tervezése kezdődik el Magyarországon. Erről számolt be Révész Máriusz Nyíregyházán. A kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta rövidesen megkezdődhet a Poroszlót Tiszafüreddel összekötő biciklis összeköttetés megépítése, amivel teljesen körbebringázhatóvá válik majd a Tisza-tó. Kiemelte, a kormány célja, hogy egy több száz kilométeres, egybefüggő kerékpárúthálózat épüljön meg Magyarországon. – Most ebben a pillanatban 27 szakasznak a tervezése folyik és szeretnénk, ha megépülne Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpárút, és ha el lehetne jutni Bécstől, pontosabban Rajkától Budapestig a Duna mentén – fogalmazott Révész Máriusz.

 

A miniszter is nagyot álmodott!

 


A kormánybiztos hozzáfűzte, jövőre különböző vándortáborokat kíván a kormány a Nyírségbe hozni, és azt szeretnék, ha a résztvevők használnák a most átadott Tokaj- Nyíregyháza kerékpárutat. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter hozzáfűzte, a turizmusélénkítő tervek között szerepel a Tokajt Tiszabeccsel összekötő, valamint a Nyíregyháza-Nyírbátor kerékpárút építése is.  – Mi azt szeretnénk, hogy csinálhassunk egy teljes kört a megyében, elindulunk Nyíregyházától, elmegyünk Tokajba, Tokajtól Tiszabecsig, Tiszabecstől Nyírbátorig, Nyírbátorból Máriapócsra és Máriapócstól vissza Nyíregyházára. Azt gondolom, hogy ez egy éppen kellő méretű kerékpáút lesz – emelte ki Seszták Miklós.

 

A biztonságot is fokozza

 


Vinnai Győző, országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a most átadott kerékpárút máris népszerű, egy-egy vasárnap több százan használják. Jó minőségben épült meg, pihenőkkel is el van látva. Emellett szerinte fontos, hogy Nyíregyháza, Nyírtelek és Rakamaz belterületén a kerékpárosok biztonságát növeli, mert nem kell a forgalmas 38-as főúton közlekedniük.

 

2019-re kiszélesítik a hidat

 


A kerékpárút átadásán kiderült, hogy rövidesen megkezdődhet a tokaji Erzsébet-királyné híd átépítése, amivel egyszerűbb lesz a biciklisek közlekedése. A beruházás 2018-ban indulhat és egy év múlva készülhet el. A kerékpárosok a meglévő híd déli oldalán kapnak helyet, Bodrog és a Tisza összefolyása felőli oldal a gyalogosoké marad. A meglévő kétirányú gépjárműforgalom mellett új, 2,3 m szélességű konzollal hízik majd a híd.

Z. Pintye Zsolt