Nem pusztán hatan az idősek védelméért

Ő itt Rendőr Rudi. A megye 25 legkisebb lakónépességgel rendelkező településén lehet vele találkozni. Kishódos, Nemesborozva, Nagyhódos, Komlódtótfalu, Győröcske, Rápolt, Garbolc, Darnó, Tivadar, Tiszacsécse, Hermánszeg, Gyügye, Mátyus, Mánd, Kérsemjén, Hetefejércse, Olcsvaapáti, Szamostatárfalva, Kisnamény, Magosliget, Fülpösdaróc, Tákos, Szamosújlak, Császló és Zsarolya művelődési házában, csemegéjében, egészségházában vagy valamilyen központi épületében futhatunk vele össze. Az életnagyságú rendőr makett hat zsebében hasznos, bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó szóróanyagok találhatók. A „Pusztán hatan – hat megye rendőrségi összefogása az alföldi időskorúak biztonságáért” című bűnmegelőzési pályázat keretében helyezték ki őket. Az érintett hat megye rendőr-főkapitányságán folyó bűnmegelőzési munkában évek óta kiemelt figyelmet kapnak a külterületen, a kisebb lakosságszámmal rendelkező apróbb településen élők, különösen az időskorúak biztonságérzetének növelése. Dr. Kovács Attila r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályvezetője elmondta, ők egy speciális a korosztályt képviselnek, már csak az életkori sajátosságok miatt is. De ide tartozik még az is, hogy az ő szocializálódásuk teljesen más volt, mint a mostani, fiatalabb korosztályoké vagy a középgenerációé. Így ők sokkal inkább kitettek a bűncselekmények elkövetésének. Ezért az ő önvédelmi képességük, mechanizmusuk jobban fejlesztésre szorul, mint általában más generációké.

 

Egyedülálló prevenció

 

Kezdetben három, majd négy megye fogott össze az idősek védelmének növelése érdekében, de mára már az országban egyedülálló módon ez az összefogás hat megyére bővült, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Hajdú-Bihar megye vesz részt a pályázatban. A projekt során a szakemberek egységes prevenciós programokat, kortárs képzéseket, lakossági fórumokat tartanak, kiadványokat jelentetnek meg, rádióinterjúkat adnak. Szó lesz például olyan dolgokról, mint a különféle csalások, lopások, azok megelőzésének lehetőségei, a bankkártyák biztonságos használata, de arról is, hogy mi a teendő akkor, ha a bűncselekmény már megtörtént. A cél az idős korosztály áldozattá válásának megelőzése, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények számának csökkentése, illetve a velük történő közvetlen kapcsolat kialakítása.

Az idősebb korosztály kedvelt közlekedési eszköze a bicikli. Éppen ezért a kerékpáros balesetek megelőzése és a láthatóság érdekében a lakosok részére kerékpárlámpákat is adnak át a rendőrök. A Pusztán hatan program augusztus 15-ig tart.

Zadubenszki Norbert