Nem semmi sikersztori!
103 ország 452 ezer látogatója, több tucat világsztár, óriási siker és egy jubileumi születésnap. A Sziget Fesztivál diákszigetként indult, mára pedig Európa egyik legnagyobb könnyûzenei és kulturális rendezvénye lett. Mi a siker titka? Hogyan vált a hobbiból profi szervezés? Miként lehet eljutni a plakátragasztástól a 9. legbefolyásosabb magyar üzletember címig? Gerendai Károllyal, a fesztivál alapítójával beszélgettem, az Óbudai-sziget helyett Nyíregyházán...

Vujity Tvrtko, Koós János, Oszvald Marika, Kovács Kati, Szentpáli Roland, Csernus Imre. Szinte nem telik el úgy hét a Váci Mihály Kulturális Központban, hogy ne tûnne fel egy-egy „sztár”, vagy ha úgy tetszik, híresség. Így volt ez a napokban is, amikor az ajtóban, nem kis túlzással, a Sziget Fesztivál alapítójába, Gerendai Károlyba botlottunk bele, akit 2015-ben nem mellesleg a 9. legbefolyásosabb magyar üzletembernek választottak meg. Ami persze nem csoda, hiszen a nevéhez köthetõ fesztivál kapuján idén már a 8 milliomodik látogató lépett be. Sikersztoriját nemcsak a Forbes magazin nyíregyházi rendezvényén, hanem velünk is megosztotta. Exkluzív interjút adott nekünk.

 

PLAKÁTRAGASZTÓKÉNT KEZDTE

 

Gerendai Károly pályafutását plakátragasztóként és turnémenedzserként kezdte, majd különbözõ együtteseket menedzselt. Mint elmondta, abban az idõben járt Nyíregyházán is, igaz, azóta sok minden megváltozott.

– Fiatal koromban sokszor jártam Nyíregyházán, még abban az idõben, amikor zenekarokkal dolgoztam együtt. Emlékszem, hogy itt, a Váci Mihály Kulturális Központ alatt mûködött egy Open Doors nevû szórakozóhely, ahol többször is megfordultunk, meg volt, amikor még plakátot is ragasztottam a falára. Azóta jó pár év kimaradt. Érdekes volt most visszatérni a városba, mennyi minden megváltozott, szerencsére az elõnyére!

A zenekarok menedzselése és a plakátragasztások után kiadóknál kezdett el dolgozni szervezõként, terjesztõként, 1993-ban pedig létrehozta a Sziget Fesztivált.

 

„ESZÜNKBE SEM JUTOTT, HOGY MIvé válhat...”

 

– Az idei a 25. Sziget volt. Nagyon messzirõl indult el. Eleinte egy baráti társasággal kezdtük a szervezését, hobbiként, akkor még Diáksziget néven. Eszünkbe sem jutott, hogy egyszer lehet ebbõl egy nemzetközi jelentõségû esemény, hiszen a legelsõ Szigeten még csak magyar elõadók voltak, és persze dolgoztunk is mellette. Lelkesedésbõl fogtunk bele, aztán kiderült, hogy ebben több lehetõség is van. Néhány év után megpróbáltuk tudatosan olyan szakemberekkel körülvenni magunkat, és olyan embereket odahívni a céghez, akik segítenek abban a folyamatban, hogy ez akár a hazai piacon, egy komoly rendezvénnyé és egy idõ után már nemzetközileg is egy jegyzett eseménnyé váljon. A legemlékezetesebb a legelsõ Sziget, mert egy csoda volt, hogy össze tudtuk hozni. Egyáltalán nem értettünk hozzá. Azóta a huszonév alatt eljutottunk oda, hogy ma már a világon is a top 10 fesztivál közül az egyik a Sziget Fesztivál. Igazából jókor kezdtünk bele, egy olyan hiányt tudtunk betölteni vele, amire komoly érdeklõdés volt.

 

VÍZVÁLASZTÓ ÉV

 

Az idei 25. Sziget Fesztivál nemcsak a jubileum miatt volt kulcsfontosságú, hanem azért is, mert Gerendai Ká­roly fõszervezõ utoljára vett részt szervesen a rendezvény lebonyolításában. Persze nem hagyja maga mögött a Szigetet és egyéb teendõi mellett, a nyíregyházihoz hasonló rendezvényeken is örömmel osztja meg fiatalokkal a nem mindennapi „sikersztoriját”...

Bruszel Dóra

(Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. október 6-i számában.)