Nem wellnesshétvége, de a legszebb élmény...

Talán mert a rend, a nyugalom és a megbízhatóság színe... A helyszín a Jósa András Oktatókórház szülészeti osztálya. Kilenc pár van jelen, ismeretlenek egymás számára, egyvalami azonban közös bennük. Életük talán legjelentõsebb eseményére készülnek.

– A szülésfelkészítés nem új keletû dolog a gyógyászatban – kezdi a „beavatást” Enyedy Andrea, a Jósa András Oktatókórház vezetõ szülésznõje –, hiszen már a korábbi századokban is mindig voltak olyan szakemberek, akik segítettek a nõket bevezetni a születés csodájába. A bábák, a szülésznõk, az orvosok szerepe talán a legfontosabb a folyamatban, azonban nem elhanyagolható az sem, hogyan készül az új jövevény érkezésére maga a család.

 

A csoda útja

 

A kétalkalmas szülésfelkészítõ tanfolyam célja, hogy mire elérkezik a nagy nap, a párok a lehetõségekhez mérten tisztában legyenek azzal, mi vár majd rájuk. A résztvevõk nemcsak elméletben kapnak információkat a nagy eseményre vonatkozóan, de bepillanthatnak oda is, ahová csak a szakembereknek van lehetõségük. A felkészítés során a leendõ szülõk végigjárják a gyermek világra jövetelének legfontosabb állomásait.

[REKLAM]

A sürgõsségi ambulanciától kezdve, a szülõszobán át a mûtõig, ahol a császármetszéssel érkezõ babák világrajövetelét segítik. Mindezek mellett megtekinthetik a gyermekágyas részleget is, a szülést követõen ugyanis ide kerül majd a kismama és az újszülött is.

 

Családbarát szülészet

 

A Jósa András Oktatókórházban országosan is a legtöbb gyermek születésében segédkeznek a szakemberek. Az éves születésszám eléri a 3500-at. Az osztály 12 szülõágyán vannak napok, amikor 20 apróság is világra jön. Az intézményben nemcsak a kiváló szakembergárda ad okot a bizalomra, hanem a korszerûen felszerelt és kellemes környezet is. A szülõszobákat igyekeztek úgy kialakítani, hogy a lehetõ legcsaládiasabbak legyenek. Világos, tágas ablakok gondoskodnak a megfelelõ fényviszonyokról a vakító lámpákkal szemben. A környezetet színes függönyök, apróságokat ábrázoló gyermekfotók teszik hangulatossá.


Alternatívák

 

A kórházban szülés élménye nem kell hogy mindenképpen kellemetlen emlék maradjon. Ezt elkerülendõ ma már számos módszer közül választhatnak a kismamák. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban lehetõség van egyágyas szobában egy választott partnerrel, apával, közeli hozzátartozóval, esetleg barátnõvel szülni. Az intézmény rendelkezik úgynevezett alternatív szülõszobával is, ahol különbözõ eszközök, mint például bordásfal, gimnasztikai labda, kötél, franciaágy gondoskodnak a kellemesebb vajúdásról. De lehet szülni vízben, sõt akár csendben is.

 

Csökkenteni a félelmet

 

A szülés beindulásának egyértelmû jelei vannak. Akik még nem éltek át ilyeneket, megijedhetnek, éppen ezért a szülésfelkészítés során a szakember részletesen ismerteti, hogy melyek ezek és mit jelentenek. Mire kell figyelni, mit kell tenni, a kismama mit vigyen magával a kórházba és egyáltalán mikor kell elindulni. – A pszichés felkészítés szülés elõtt rendkívül fontos – hangsúlyozza Enyedy Andrea –, ugyanis csökkenti a félelemérzetet a nagy eseménnyel kapcsolatban.

 

Apás szülés

 

Ma már nem meglepõ, hogy rövid idõvel a születést követõen az édesapa marad otthon gyermekét gondozni, az anyuka pedig továbbra is dolgozik. A megváltozott társadalmi igények ugyanis megteremtették ennek a lehetõségét is. Hasonló a helyzet a férfi szerepével a születés során is. Az utóbbi évek statisztikái szerint kevés szülés zajlik le az édesapa jelenléte nélkül. A férfiak ugyanis egyre aktívabb részesei a családdá válás eme formájának. Ami a konzervatív családmodell követõinek talán furcsa, szokatlan, sõt érthetetlen lehet, az a modern szülõk számára teljesen egyértelmû, így egyre többen döntenek az apás szülés mellett, életre szóló élményt szerezve ezzel.

[REKLAM]

– Az apa jelenléte a szülõszobában óriási segítség a vajúdó édesanya számára – hangsúlyozza a szakember. – Szakmailag, megfelelõ végzettség és tapasztalat hiányában ugyan nem sokat tehet hozzá a gyermek világrajöveteléhez, lelkileg ugyanakkor a legnagyobb támasza a szülõ nõnek.

 

Spontán vagy császár?

 

A világrajövetel a gyermek és az édesanya szoros együttmûködésével jön létre... a legtöbb esetben. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor mûtéti beavatkozásra van szükség. A leendõ szülõknek ezzel is számolniuk kell. A tanfolyam során éppen ezért nemcsak a spontán vagy természetes módon történõ szülésre, hanem a császármetszésre is kitérnek a szakemberek.

 

Szülés után

 

Az édesanyát a szülést követõen sem hagyják magára. A gyermekágyas ellátást szülésznõk végzik, az újszülöttekrõl a csecsemõs nõvérek gondoskodnak, a szoptatás helyes elsajátítását, a mellápolást, a fejést pedig szoptatási tanácsadó segíti. Utóbbira – tekintve, hogy a gyermek létének alapja a megfelelõ táplálás – a szülésfelkészítõ tanfolyamon is nagy hangsúlyt fektetnek. Mint ahogy arra is, hogyan gondozzák a szülõk az új családtagot a kórházból való távozást követõen.

 

Nyugodt várakozás

 

Fõzni még egyetlen szakácskönyv sem fõzött, mint ahogy a szülésre felkészítõ irodalmak sem élhették át a gyermekvárás és a szülõvé válás élményét. Bár tény, hogy szakemberek készítették és a várandósság idején hasznos segítõi lehetnek a kismamának és kispapának egyaránt. Ugyanakkor szakembertõl kérdezni és azonnali válaszokat kapni, a helyszínnel személyesen ismerkedni meg, teljesen más érzés. A tanfolyam végére valamennyi résztvevõ érezte, ha eljön a nagy nap, nemcsak jó kezekben, de a legjobb helyen lesznek.

Piszár Tünde