Nemzeti napot tartottak

Valamennyi néptánccsoportot bemutatták és köszöntötték a Városházán – a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál Nemzeti Napja protokolláris rendezvénnyel kezdődött. Nyíregyháza polgármestere többek között orosz főkonzult, attasét és horvát nagykövetségi ügyvivőt is fogadott csütörtök délután. Már a városházán elindult a Nemzeti Nap – ott is táncra perdültek a táncosok és a vendégek. Dr. Kovács Ferenc elmondta:
„A hagyomány ápolása, az értékek őrzése és átadása az mindig fontos és Hál' Istennek a táncegyütteseink, néptáncegyütteseink ezen a területen példaértékű munkát végeznek – ezért is támogatja az önkormányzat őket és a fesztivált. Emellett fontos, hogy kultúrát adnak át, identitást teremtenek és erősítenek, tanítják több generáción keresztül a gyerekeket, a fiatalságot. Én azt gondolom, hogy amikor ez kiegészül azzal, hogy több országból fogadunk táncosokat, megismerhetik a nyíregyháziak más nemzetek kultúráját: az nagy élmény.”

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Különleges táncok

 

A városlakók horvát, olasz, orosz, portugál, szilágysági és tajvani táncokat is elsajátíthattak a Kossuth téren. Látványos ugrásokat az oroszoktól láthattak az érdeklődők, különleges viseletet és mozdulatokat mutattak be a tajvani táncosok, a portugálok pedig pezsdítő zenével kísérték táncosaikat. A Nemzeti Nap azonban nemcsak a koreográfiákról, hanem az étkekről is szólt. Ízletes portugál sonkát és sajtot is kínáltak a belvárosban, valamint különleges, csípős tajvani édességet.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Trifonov Éva)

 

Már csak pár nap...

 

A 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál hétvégéig tart. A folklórközpontú rendezvény augusztus 20-án teljesedik ki. Államalapításunk ünnepén táncgála és Világok Zenéje címmel nemzetközi koncert is lesz a Kossuth téren.

Dér Vivien