Nemzetközi hallgatók köszöntése –  42 országból közel 300 külföldi diák kezdte meg tanulmányait a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Egyetem csütörtökön köszöntötte nemzetközi hallgatóit, akik 43 országból érkeztek különböző programok keretében, mint az önköltséges, Erasmus+ és Stipendium Hungaricum ösztöndíj. Ebben a tanévben 42 országból közel 300 külföldi diák kezdte meg tanulmányait angol nyelvű programokon. Újdonság, hogy egyre több magyar jelentkező is érdeklődik az idegen nyelvű képzések iránt.

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézete különleges kulturális műsorral köszöntötte a 2024-es tanévet megkezdő nemzetközi hallgatókat, akik több mint 40 országból érkeztek. A diákok között van, aki az Amerikai Egyesült Államokból, Közép-Ázsiából, Afrikából, vagy a szomszédos országok egyikéből érkezett. Az idei év legnépszerűbb szakjai az informatikus, a hivatásos pilóta, valamint a business menedzsment képzések, amelyek iránt nagy az érdeklődés. Az Ukrajnából érkezett Egor is a hivatásos pilóta szakot választotta.

„Egy barátomtól hallottam erről az egyetemről, aki már tanult itt. Miután ő beszélt erről a programról, azonnal jelentkeztem az egyetemre” – mondta el Egor Nikiforov, az Ukrajnából érkezett hallgató.

A Nyíregyházi Egyetemen 2024 szeptemberében közel 300 külföldi diák kezdte meg tanulmányait. A 42 különböző országból érkező hallgatók többsége az angol nyelvű képzéseken tanul, ezzel tovább növelve az intézmény nemzetközi jelenlétét és hírnevét. Az eseményen dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem nemzetközi kapcsolatokért és innovációért felelős elnökhelyettese kiemelte, hogy az intézmény vezetősége 2019 óta folyamatosan dolgozik a nemzetközi hallgatók fogadásán.

„Alapvetően külföldi ügynöki hálózatokkal működünk együtt, és jelentős jelenlétünk van az online térben, különösen a közösségi médiában. Ezek a fő pillérek, amelyek révén elérjük a külföldi hallgatókat. Ezen kívül ma már bátran kijelenthetjük, hogy jelenlegi hallgatóink is aktívan hozzájárulnak a toborzási folyamathoz, új diákokat vonzva be. Így a toborzásunknak valójában három fontos eleme van: a külföldi ügynökök, az online platformok és a már itt tanuló diákjaink” – mondta el dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem nemzetközi kapcsolatokért és innovációért felelős elnökhelyettese.

Dr. Kovács Zoltán arra is kitért, hogy egyre több külföldi diák nemcsak az angol nyelvű képzések iránt érdeklődik, hanem először megtanul magyarul, majd ezt követően magyar nyelvű szakokra is beiratkozik. Ilyen esetekben a nemzetközi hallgatók a magyar diákokkal együtt vesznek részt az előadásokon és szemináriumokon, ami nemcsak az ő nyelvtudásukat fejleszti, hanem hozzájárul a kulturális sokszínűség és az együttműködés erősítéséhez is az egyetemi közösségen belül.

„Az elmúlt években az angol nyelvű képzések elsősorban külföldi hallgatók számára voltak elérhetők, de ettől az évtől kezdve jelentős változás történt: ezeken a képzéseken már magyar hallgatók is részt vehetnek. Több szakunk indult el úgy, hogy magyar és külföldi diákok együtt tanulnak angol nyelven. Így a hallgatók közösen vesznek részt az órákon, együtt készülnek fel a különböző kihívásokra és vizsgákra, valóban egy közösséget alkotva” – részletezte dr. Kovács Zoltán.

A külföldi diákok érkezése a Nyíregyházi Egyetemre a magyar hallgatók számára is előnyös. Lehetőséget biztosít számukra, hogy nemzetközi barátságokat kössenek, új kultúrákat ismerjenek meg, és fejlesszék nyelvtudásukat. Ezek a kapcsolatok hosszú távon segíthetnek abban, hogy a diákok nyitottabbak legyenek a világ felé, és globális szemléletmóddal gazdagodjanak. Továbbá a nemzetközi kapcsolatok és együttműködések által Nyíregyháza még inkább bekapcsolódik az internacionális vérkeringésbe.

 

Kapcsolódó galéria

Nemzetközi hallgatók az egyetemen