Népi Játék Napja: hagyományőrzés az óvodától az egyetemig

Október 10-én rendezték meg Nyíregyházán a Népi Játék Napját az Eszterlánc Északi Óvoda szervezésében. A Kossuth téren zajló eseményen a Kerekerdő Így Tedd Rá Referencia Tagintézmény óvodásai népi játékokat és táncokat mutattak be, hangsúlyozva a hagyományok sokszínűségét. Dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, a rendezvény ötletgazdája az eseményen kiemelte, hogy a népi játékok nemcsak szórakoztatnak, hanem közösségépítő szerepük is jelentős. A program célja a hagyományápolás és a közösségi összetartozás erősítése, amely évről évre egyre több intézményt vonz.

Több mint 1600 gyerek éneke és tánca töltötte meg élettel a Kossuth teret csütörtökön délelőtt, ahol az Eszterlánc Északi Óvoda szervezésében megrendezték a Népi Játék Napját. A nap célja, hogy a magyar népi játékok és táncok pedagógiai jelentőségét bemutassa, valamint a közösségi összetartozást erősítse, mindezt játékos, szórakoztató formában. A szervező intézmény igazgatója úgy fogalmazott, a rendezvény célja a népi kultúra és hagyományápolás népszerűsítése, amely magában foglalja a mondókázást, verselést és táncolást a bölcsődéktől kezdve az óvodákig.

 

Értékek közvetítése a bölcsődétől az egyetemig

"Tegnap egy nagyszabású ünnepséget tartottunk, ma pedig megnyitottuk az óvodák kapuit. Úgy gondoltuk, ha ennyien ünnepelünk, érdemes lenne megnézni a Kossuth téren is, hogyan valósul meg mindez. A rendezvény nagy sikert aratott: a bölcsődésektől az egyetemi hallgatókig, általános iskolák, gimnáziumok, egyházi és önkormányzati óvodák mind itt vannak. Ez az összefogás kiváló alkalom a népi hagyományok ápolására és továbbadására. Nagy felelősség hárul a pedagógusokra abban, hogy milyen értékeket közvetítenek a gyerekek számára. A mai esemény ízelítőt adott abból, hogyan tudjuk megőrizni és átadni hagyományainkat a jövő generációinak"

nyilatkozta Szikszainé Kiss Edit, az Eszterlánc Északi Óvoda igazgatója.

 

A magyar népi kultúra átörökítése

A programon az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Így Tedd Rá Referencia Tagintézmény óvodásai léptek fel Balasa Mónika óvodapedagógus vezetésével, bemutatva a magyar népi játékok és táncok sokszínűségét. A pedagógus fontosnak tartja, hogy a gyerekek már egészen kis korban megismerkedjenek a magyar népi játékokkal, mondókákkal, énekekkel és néptánccal. Mint mondta, nagy felelősség hárul a pedagógusokra, hogy erősítsék a gyerekek nemzeti identitástudatát, a Népi Játék Napja pedig kiváló alkalmat kínál erre a célra.

"Dr. Balatoni Katalin, az ötletgazda remekül megálmodta ezt a programot, és mi itt, Nyíregyházán, a Kossuth téren meg is valósítottuk, több mint 1000 gyermek részvételével. Úgy látom, hogy rengetegen eljöttek ma, hogy részesei legyenek ennek az eseménynek. A Kerekerdő referencia óvodában, amely az „Így tedd rá” módszer mintaóvodája, mindennap játékos formában, táncban, dalban és ünnepeken keresztül adjuk át a népi hagyományokat a gyerekeknek. Ennek már számos eredménye van: például a Szabolcs Táncegyüttes mostani művészeti vezetője is nálunk kezdett táncolni óvodás korában, de sok gyerek táncol Budapesten profi táncegyüttesekben is. Azok számára, akik nem folytatják a táncot, ez mégis örök élményt és értéket jelent, hiszen a magyar kultúra és a néptánc világa meghatározó része marad az életüknek. Ezt a szemléletet szeretnénk továbbra is képviselni és átadni a következő generációknak"

részletezte Balasa Mónika, az Eszterlánc Északi Óvoda óvodapedagógusa.

 

A népi játék kultúránk alapját képezi

Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, külön öröm számára, hogy dr. Balatoni Katalin, az esemény megálmodója is jelen volt az eseményen, továbbá reményét fejezte ki, hogy a népi játékok nemcsak ma, hanem a jövőben is folytatódnak az óvodákban és otthon, ahol tovább élhetnek és gazdagíthatják a gyermekek életét.

"A játék a gyerekek életének legfontosabb része, hiszen ez tölti ki mindennapjaikat, és egészen felnőttkorig végig kíséri őket. Én magam is így nőttem fel, népi játékokkal játszottam, hiszen akkoriban még nem volt Lego. Ma már Lego gyár is van Nyíregyházán, de a népi játékok népszerűsége továbbra is töretlen, hiszen értékes hagyományokat közvetítenek"

hangsúlyozta a polgármester.

 

Egy „hátizsák” az élet egészére

A program alapítója, dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár elmondása szerint a népi játékok kiemelt szerepet töltenek be a köznevelés minden szintjén, a bölcsődétől egészen az egyetemekig, hiszen a magyar kultúra, ahogyan ma is láthatjuk, összeköt és egyben tart minket. Erre a felgyorsult világban, amikor az értékeink megőrzéséért küzdünk, különösen nagy szükség van – tette hozzá.

"Az a közösségi és kulturális élmény, az a magyarságtudat és identitás, amelyet gyermekeinknek pedagógusként, szülőként vagy nagyszülőként átadhatunk – akár a mai napon is –, egy olyan „hátizsák”, amely végig kíséri őket az életük során. Ezek az emlékek mindig eszükbe juttatják majd, hogy tudunk együtt játszani, énekelni és táncolni. Ezek az élmények felülemelkednek minden problémán és félelmen, és összetartanak minket, magyarokat, bárhol is legyünk a világban a jövőben"

mondta köszöntőjében a köznevelési helyettes államtitkár.

 

Hagyomány a jövő generációiért

A Népi Játékok Napja, mint országos kezdeményezés és program hét évvel ezelőtt indult útjára, amihez idén több mint félezer óvoda, számos család és külhoni magyar oktatási intézmény is csatlakozott. A mai esemény szervezői remélik, hogy a kezdeményezés évről évre egyre nagyobb közönséget vonz majd Nyíregyházán is, ezáltal segít fenntartani a magyar népi kultúra élő hagyományát.

 

 

Kapcsolódó galéria

A magyar népi játék napja