Népmese Napja – Egy hagyomány, mely magyarságunk lelkét őrzi
Fotó: Szarka Lajos

A Népmese Napjával indította el az Országos Könyvtári Napokat a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szeptember 30-án. A gyerekek egy felolvasó programon hallgathatták a különféle klasszikus történeteket. A kicsiknek a mesék mellett népzenéket is hoztak, valamint egy színdarabot is megnézhettek. A hét további részében pedig előadásokat, bemutatókat hallgathatnak az érdeklődők.

A magyar örökség lelke

Egy verssel nyitotta meg a Népmese Napját a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke, aki az intézmény névadójának egy jól ismert írását hozta el a gyerekeknek. A kicsik a Kamarateremben hallgathatták a különböző meséket, verseket, népdalokat és műsorokat. A könyvtár alaposan felkészült arra, hogy megfelelő környezetet teremtsen a kicsiknek erre a napra, és bevezesse őket a népmesék hagyományába és azok megőrzésének fontosságába. Baracsi Endre az eseményen kiemelte: a hagyományokat ápolni kell a következő nemzedékek számára is.

A népmese az lényegében a magyar örökségnek a lelke. Valóban egy olyan örökségből fakadó csoda, mely körbefonja az életünket, hiszen amikor először hallunk magyar szavakat, akkor legtöbbször talán magyar népmesékkel találkozunk anyánktól, nagymamánktól. Utána ezek a népmesei motívumok körbeszövik az ember egész életét, mivel innentől folyamatosan megjelenik, akármilyen korszakban, ha gondolkodunk, mindig találkozunk olyan népmesei hagyományokkal, melyeknek volt aktualitása. Úgy gondolom, régen is az volt a szerepe, hogy egy közösségi élményt generáltak a meséléssel, és megbeszélték azokat a hétköznapi dolgokat, melyekből aztán tanultak, vagy melyeket szerettek volna később átadni. S ennek megvolt a humoros, közösségépítő formája is, majd hagyományokon keresztül a népmese megmaradt, nekünk pedig az a feladatunk, hogy éltessük, továbbadjuk, és valóban örömöt szerezzünk vele, és tanuljunk is belőle. Hiszen, szeretném itt még egyszer kihangsúlyozni, örökségünkből fakadó hagyomány – fejtette ki Baracsi Endre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke szerint nagyon fontos egy könyvtár működése minden településen, különösen a mi vármegyénkben, hiszen a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban szinte mindennap történnek érdekes dolgok. Baracsi Endre hozzátette: muszáj, hogy az ember olykor visszataláljon a mai világban a könyvtárba, egy kicsit kiszakadva a digitális világból is, ebben tesz nagy szolgálatot az intézmény.

Egészen kicsi korban kellenek a mesék

Nagy Szabina önkormányzati képviselő is sokat mesél a gyerekeknek. Ezúttal kedvenc meséjét, A csillagszemű juhász klasszikus történetét olvasta fel ezen a rendezvényen. Hangsúlyozta: szükséges megismertetni a gyerekeket a mese világával.

Nagyon fontos, hogy már egészen kicsi kortól a gyermekekkel megszerettessük a mese világát. A mostani online életünkben nagyon nagy hangsúlyt kell abba fektetni, hogy ez a téma, hagyomány ne kopjon el. Azt gondolom, az ilyen alkalmak éppen arra jók, hogy a gyermekeket nemcsak óvodában, hanem azon kívül is, a családon belül is megismertessük a mesék fontosságával, s megtanítsuk a gyermekeinknek azt, hogy a mese miért is fontos a mindennapi életünkben, hiszen mi, felnőttek is nap mint nap elmondhatjuk magunkról szerintem, hogy a mesékhez nyúlunk vissza nagyon sokszor, amikor örömöt vagy bánatot érzünk, mindig eszünkbe jut egy csattanós történet vagy egy-egy meserészlet és tudjuk, hogy a mesékben azért mindig minden jóra fordul – tudatta szerkesztőségünkkel a képviselő, aki szerint azért is fontos, hogy a gyermekek meséket hallgassanak, olvassanak, mert formálja a viselkedésüket és szocializációs képességeiket. Ezért is tartja lényegesnek, hogy a szülők már egészen kicsi kortól becsempésszék a meséket a nevelésbe. A héten indult Országos Könyvtári Napok további részén előadásokat hallgathatnak az intézménybe látogatók. Valamint a Kamasz Terasz alkalmával középiskolás írókkal, költőkkel is találkozhatnak az érdeklődők, illetve könyvbemutatókat is láthatnak majd.

Kapcsolódó galéria

Népmese Napja 2024