Népmese napja – Játékos vetélkedő a múzeumfaluban, mesemondó verseny a kulturális központban
Fotók: Szarka Lajos

Játékos vetélkedő várta a gyerekeket a mesék világából a Sóstói Múzeumfaluban. A nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján, vagyis szeptember 30-án minden a népmeséről szólt Nyíregyháza intézményeiben is. A délelőtt folyamán a Váci Mihály Kulturális Központban rekordszámú nevezővel szervezték meg a már hagyománynak számító mesemondó versenyt.

Egy rövid történet után egy játékos feladatot is kaptak a gyerekek a Sóstói Múzeumfalu különböző portáin. Az elsős és második osztályos diákoknak szervezett vetélkedő öt állomásán a tűz tulajdonságaival és szerepeivel ismerkedtek meg a csoportok.

A népmese napja

A hétfői program apropóját Benedek Elek, vagyis a nagy mesemondó születésének évfordulója adta. A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta minden szeptember 30-a a magyar népmese napja. A jeles esemény célja, hogy minden generáció megismerje a mesékben rejlő bölcsességet és fennmaradjanak a történetek. A mese örök érvényű és valóban tanítanak, kicsiket és nagyokat egyaránt – állítja Kész Réka néprajzos muzeológus.

 

Ötállomásos vetélkedő a múzeumfaluban

A vetélkedőnek a tétje, hogy mindenki jól érezze magát. A játékos feladatok egy különleges mese köré épülnek, a tűz köré, hiszen a tűznek meghatározó szerepe van a mesékben és a mindennapi életünkben is. Ezeken a meséken keresztül a tűzzel kapcsolatos tárgyakat, illetve a tűznek a különböző szerepeit, funkcióját és tulajdonságait is megismerhetik a részt vevő gyermekek, így például, hogy főzni lehet rajta, melegít, világosságot ad vagy akár csak azt, hogy veszélyes is lehet” – nyilatkozta Kész Réka, a Sóstói Múzeumfalu néprajzos muzeológusa.

Rekordszámú részvétel a mesemondó versenyen

A magyar népmese napján a már hagyománynak számító Mese, mese, mátka című mesemondó versenyt is megszervezték a Váci Mihály Kulturális Központban. A zsűri elnöke idén Nemere István volt, aki úgy véli, a mese kulcs a képzelet ajtajához, a gyerekek pedig a jövő olvasói. Idén rekordszámú versenyző érkezett a megmérettetésre, akik egy maximum 5 perc hosszúságú, szabadon válaszható magyar népmesével próbálták elnyerni az ítészek tetszését.

Az alsó tagozatosok közül 81-en, felsősök közül 35-en, az óvodások köréből 24-en vettek részt idén a Váci Mihály Kulturális Központ mesemondó versenyén. A szakemberek ezen a napon is arra próbálják ráirányítani a figyelmet, hogy milyen fontos a meseolvasás, arra kérik a szülőket, hogy a mai rohanó világban szánjanak időt erre a tevékenységre, mert ezt nem tudja pótolni semmilyen digitális felvétel az online térben.

Kapcsolódó galéria

Népmese Napja 2024