Népszavazás október 2-án

„Akarja-e hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Október első vasárnapján erről szavaz majd az ország. A népszavazáson minden 18. életévét betöltött választópolgár lehetőséget kap arra, hogy az urnák elé járulva kifejtse véleményét a kényszerbetelepítésről.


Felálltak a bizottságok

 

Nyíregyházán 100 szavazatszámláló bizottságot állítottak fel. A minimum öt fős bizottságokba a közgyűlés 3-3 tagot választott. A pártok delegálási határideje pénteken járt le. A Fidesz 2-2 tagot, azaz összesen 200 főt küldött, a Jobbik 31-et, az LMP pedig 4-et. A balodali pártok egyáltalán nem delegáltak. 

– Mind a 100 szavazatszámláló bizottság összeállt Nyíregyházán, hiszen az elmúlt héten pénteken járt le a pártdelegálási határidő, gyakorlatilag a bizottságok így a felkészítésükre várnak. A jövő hét folyamán kedden, szerdán, csütörtökön fogom tartani a felkészítéseket, ahol a bizottság tagjai számára a legfontosabb tudnivalókat ismertetni fogom. A szavazólapok is hamarosan megérkeznek, azokat egészen vasárnapig őrizzük, addig, amíg kikerülnek az egyes szavazóhelyiségekbe – mondta dr. Szemán Sándor, a város címzetes főjegyzője.

 

Érvényes okmányokkal szavazhatunk

 

– A szavazáson mindenkinek igazolnia kell személyazonosságát és állandó lakcímét, ezért még október 2-a előtt érdemes ellenőrizni a személyi okmányokat – hangsúlyozta a főjegyző, ugyanis csak érvényes okmányok birtokában lehet voksolni. Az urnákhoz járulni a 2014. októberi önkormányzati választáskor kijelölt helyeken lehet majd. Aki azonban azóta lakcímet változtatott, azoknak az új lakóhely szerinti szavazókörbe kell eljutni.

 

Átjelentkezés

 

Akik állandó lakóhelyüktől távol, de Magyarország területén tartózkodnak a szavazás ideje alatt, de szeretnének élni állampolgári jogukkal, ikszelhetnek tartózkodási helyükön is. Ezt azonban Nyíregyházán a Polgármesteri Hivatalban személyesen, levélben vagy elektronikusan a www.valasztas.hu oldalon átjelentkezéssel kell kezdeményezniük szeptember 30-ig. Ha valaki külföldön tartózkodik és kérvényezte, bármely külképviseleten szavazhat. Az átjelentkezés határideje külföldön voksolók esetében szeptember 24.

Piszár Tünde