Netrevalók – Középiskolások segítik az idősebbeket a digitális világban

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott a Netrevalók programhoz, amely egy újszerű kezdeményezés. Ennek keretében középiskolás diákok tanítják az időseket a digitális eszközök és az internet használatára, az iskolai közösségi szolgálatos órák keretében. Az ingyenes foglalkozásokon a nyugdíjasok kérdéseket tehetnek fel, segítséget kérhetnek az őket érintő problémák megoldásában és gyakorolhatják megszerzett ismereteiket.

Az idősek számára gyakran nehézséget jelent az okoseszközök használata és az online világban való eligazodás, míg a fiataloknak ez már természetes. A Telekom és a magyarországi könyvtárak Netrevalók programja összehozza a két generációt. A program során a fiatalok segítenek az időseknek megtanulni az internet biztonságos és egyszerű használatát, miközben a diákok közösségi szolgálati órákat gyűjtenek. A Netrevalók ingyenes foglalkozásait Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár számítástechnikai oktatótermében tartják, minden hónap második szerdáján 15 és 17 óra között.

„Ez egy országos program, melyet a Telekom és az Informatikai Könyvtári Szövetség szervezett. Szövetségünk egy országos szakmai szervezet, és csatlakozásunk révén az ország számos könyvtára vállalta, hogy segíti az idősebb generáció digitális írástudásának fejlesztését. Programunk igen népszerű az 50 órás közösségi szolgálat színhelyeként is, több száz diák érkezik évente, hogy teljesítse közösségi szolgálatát. A program célja, hogy a diákok segítsék az idősebb generációt a digitális eszközök használatában. Sok idős ember zsebében már ott lapul az okostelefon, de gyakran nem tudják megfelelően használni. A fiatalok támogatják őket a közösségi média használatában, a biztonságos internetezésben, valamint olyan tevékenységekben, mint a hobbifőzés, utazás, ügyintézés és kapcsolattartás. Minden hónap első szerdáján, 15 és 17 óra között várjuk a fiatalokat és az időseket a könyvtárban, ahol együtt elsajátíthatják a digitális írástudás alapvető fortélyait” – fejtette ki Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A diákok személyre szabottan, a szépkorúak tudásszintje és érdeklődése alapján mutatják be azokat a digitális megoldásokat, amelyek a mindennapi életük során valódi segítséget nyújthatnak számukra. A következő Netrevalók foglalkozás augusztus 14-én, szerdán 15 órakor lesz. A foglalkozásokra a diákok és az idősek is online jelentkezhetnek a Telekom Helló Szülő platformján, a helloszulo.hu/netrevalok oldalon történő regisztráció után.