Nevet kaptak a kispanda-ikrek
A 3 hónapos kölykök már kezdik felfedezni kifutójukat.

Három hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark kis panda (Ailurus fulgens) ikrei. A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek, de ez idáig csupán a szülőpárt láthatta a nagyközönség, hiszen a kölykök egy odúban töltötték napjaikat.

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 2 éve él együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett az állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében. Fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker volt az ikerpár születése.

[REKLAM]

A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anyaállat szinte egész nap a kicsinyeivel élt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

A vörös bundás apróságok – akik most már szüleik miniatűr másai – egyre érdeklődőbbek, s bár a délelőttöt általában át szokták aludni, a kora délutáni órákban már kimerészkednek odújukból s gyakorolják a mászás tudományát.

Az 5 hetes korban történt állatorvosi vizsgálaton fény derült az ivarukra is, mindkét állat nőstény.

Most, hogy az állatok 3 hónaposak lettek, gondozóik idejét látták annak, hogy elnevezzék őket, a Tárá és az Indira névre esett a választás. A nevek szanszkrit eredetűek, a Tárá csillagot, míg az Indira csillogót, szikrázót jelent.

[REKLAM]

A vörös macskamedve néven is ismert állatok a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben, valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek, 2000–4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat fejpárnának vagy takarónak is használják.

Bár a ragadozók közé sorolják őket, táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is.

A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56 százalékát töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Sóstó Zoo