New York-i Buddha,  nyíregyházi kézzel

 A nyíregyházi származású Szent­irmay Gábor már hat éve tagja a buddhista közösségnek, Taron figyeltek fel kézügyességére, így jutott ki New Yorkba. – A tari közösségben nagy szerepet vállaltam a templom felújításában, eközben jelent meg néhány küldött láma New Yorkból.
Nagyon megtetszett nekik az itt végzett festõ-díszítõ munkám, és felkértek, hogy vegyek részt az õ közösségük templomának építésében. Egy korábbi alkalom után 2015 októberében utaztam ki azzal a céllal, hogy egy lelkes csapattal elkészítsük az Eljövendõ Maitrea Buddha szobrot és oltárt – árulta el a magát nem mûvésznek, hanem egyszerûbben „csak” alkotónak nevezõ Gábor.

11 méteres szobor

A megnyitó résztvevõi Gábor kiállított – és még hetekig látható – fotóin túl, egy vetítés során több száz képet tekinthettek meg az oltár készítésének folyamatáról.
A monumentális alkotás elkészítése szigorú kánon szerint zajlott, a közel egyéves munka azonban meghozta eredményét, 2016 júliusára kész lett a méreteiben is különleges mû, amelyet a közösség tagjai innentõl élõként fogadnak el. Ezt a laikusok számára is érthetõbbé teszi, hogy az óriási, vörösrézbõl készült szerkezetbe  szent  mantrákat tartalmazó tekercsek kerültek, amiket a szerzetesek már hónapokkal korábban elkészítettek. – A rengeteg munka mellett csodálatos embereket ismertem meg, és tevékenyen részt vettem az ottani ragyogó közösség életében.
Az oltár megalkotásában segítségünkre volt egy több dinasztia óta szoborkészítéssel foglalkozó család. Végül több hónapos munka eredményeképp létrejött az aurarésszel együtt 11 méter magas szobor és oltár, melynek folyamata valóban felemelõ volt – avatta be az érdeklõdõket a képekrõl is sugárzó élménybe a már Budapesten élõ készítõ, akinek képeit a hónap végéig láthatják a Plaza nyitvatartási idejében.

(Szerzõ: Farkas Fanni)