Nézőt és alkotót egyaránt boldoggá tenni összetett feladat
Horváth Illés

Az elmúlt évad a legtöbb színház számára sajátosan alakult: hagyományos értelemben alig egy-két hónapot lehetett játszani, a többi idő zárt ajtók mögött, inkább a virtuális térben telt. Bár a Móricz Zsigmond Színház kiemelkedően sikeres online programokkal és jelenléttel büszkélkedhet, a legtöbb próbafolyamatot nem követhette bemutató, az előadások „dobozba” kerültek. Hogyan lehet ilyenkor évadot tervezni?

– Bizonyos mértékig kényszerpálya, hiszen az elmaradt bemutatókat pótolni kell, így kevesebb újat tudunk tervezni. De mivel a Móricz Zsigmond Színház igen sok bemutatót tart egy évadban, a feladat még így is feladja a leckét. Izgalmas, szórakoztató és tartalmas műveket választani, melyek a társulat tagjait megfelelő minőségű és mennyiségű szereppel látják el, lehetőséget adva a fejlődésre, művészi kiteljesedésre. Nézőt és alkotót egyaránt boldoggá tenni, minőségi előadások létrejöttének felté­teleit megteremteni összetett feladat. Egy évadterv összeállítása több hónapig elhúzódó folyamatos munkát jelent, viszont miután összeállt, megkönnyebbüléssel és büszkeséggel töltheti el az embert.

NAGY ÁLDÁS A RÓZSAKERT

– A színház abban a tekintetben is szerencsés, hogy a Rózsakert Szabadtéri Színpad lehetőséget teremt néhány bemutató nyári megtartására, bérletpótlásra. Milyen előadások kerültek át ide? Korábbi kedvencekkel is találkozhat a közönség?

– Eredetileg az évad közepén mutattuk volna be Puskás Tivadar búcsúelőadását, A Napsugár fiúkat, egy nagyon szórakoztató, egyúttal érzelmes, klasszikus vígjátékot; ezt azóta sikerült bepótolnunk a Szabadtérin. Újdonság, hogy egy színpadra felépített kisebb nézőtér segítségével igazi kamaraszínházi hangulatot teremtve megtarthattuk a Bogáncsvirág című kortárs magyar színdarabból készült előadásunkat; elmaradt bérletes előadásaink közül pótoltuk A kriplit Gulácsi Tamás nagyszerű alakításával, valamint az Édes Charity című musical-klasszikust. Nemsokára sor kerül a tavasszal elkészített Funny Girl című musical bemutatójára is Szente Vajk rendezésében. Nagy áldás a Rózsakert, igyekszünk minél több elmaradt előadást bepótolni ott, csak így van esélyünk teljes értékű évadot hirdetni a következő szezonra.

Édes Charity a városmajorban is

– A nyár Budapesten is öregbítheti a színház hírnevét, az általad rendezett Édes Charity-elõadás a Városmajori Színházi Szemle egyik legjobban várt produkciója...

– Mi legalábbis nagyon várjuk a vendégjátszást. Természetesen nagyon jóleső szakmai esemény egy vidéki társulatnak a fővárosi meghívás, igyekszünk majd jó teljesítményt nyújtani, méltók lenni a minőségi programsorozathoz. A Városmajori Szabadtéri Színpad nagyszabású fejlesztések útjára lépett; büszke vagyok, hogy beválasztották a mi szeretett előadásunkat, az Édes Charityt is a Szemle műsorába.

Broadway-szuperprodukciót rendez

– Milyen feladatok várnak a közeljövőben, a Móricz Zsigmond Színházban és azon kívül?

– Jelenleg a Kőszegi Várszínház új bemutatójára készülök egy kiváló csapattal; nyár végén a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatóinak államvizsga előadásának megrendezésére kaptam felkérést, az év utolsó harmadát pedig már Nyíregyházán töltöm egy kortárs magyar kamaradráma, a Közellenség, majd egy igazi Broadway-szuperprodukció,  az Idétlen időkig című klasszikus filmvígjátékból adaptált musical megrendezésével. Ezzel az óriási és izgalmas feladattal zárom 2021-et, ami, remélem, nagyon sok örömet szerez majd a Móricz Zsigmond Színház nézőinek.