Nincs mese, első a vese

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a vese fontos szerepére, a vesebetegség, veseelégtelenség megelőzésére. A vesebetegség népbetegség, melynek kialakulásában a cukorbetegség, a hipertónia, az elhízás és az időskor kiemelt szerepet játszik. Ezek megelőzésében a veszélyeztető tényezők (rizikófaktorok) korai felismerése, kezelése, ennek érdekében a szűrővizsgálatokon való részvétel fontos tényező.

 

SOKSZOR ÉSZRE SEM VESZIK...

 

A vese elsődleges feladata a testfolyadékok egyensúlyban tartása, a felesleges ásványi anyagok és anyagcseretermékek kiszűrése a vérből, melyek a vizelettel ürülnek ki. Emellett fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, a vörösvértestek képzésében, az egészséges csontozat fenntartásában. A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakrabban lassan, tünetmentesen fejlődnek ki, így a betegek nem is vesznek tudomást betegségükről, csak a súlyos, életveszélyes állapot kialakulásakor figyelnek fel a vesebetegségekre. A korai felismerése lehetőséget teremt a gyógyításra, a krónikus betegség előrehaladásának lassítására, a betegek életminőségének javítására, a súlyos szövődmények megelőzésére, a hatékony rehabilitációra.

 

400 EZREN A TRANSZPLANTÁCIÓS LISTÁN

 

A vesebetegség, a veseelégtelenség meghatározza a lakosok rövid és hosszú távú életkilátásait, a betegek életminőségét, halálozását is. Nagy felmérések szerint a vesebetegség a lakosság 10–14 százalékában jelentkezik, ez világviszonylatban 500 millió embert jelent. Magyarországon ez több mint 600 000 ember, minden 10. lakos érintett. A világon több mint 2,5 millió lakos részesül dialízis kezelésben. (2,25 millió művesekeze­lés­ben, 272 ezer hasűri dialízisben, 678 ezer beteg él transzplantált vesével). Hazai adatok szerint évente 12 000 betegnél kerül sor műve­sekezelésre, a betegek 50 százaléka 65 év feletti. 2015-ben Európában 40 000 vesebeteg szerepelt a vesetransz­plan­tációs várólistán, Magyarországon a várólistán lévő betegek száma 1145. 2015-ben 343 vese­transz­plantáció történt, az élődonoros transzplantációk száma 40 volt. Az Euro­transzplanttal kialakított hatékony együttműködés keretében az elmúlt évben 73 vesedonor szervet kaptunk. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvár­dán, Mátészalkán, Nyíregyházán szervezett formában történik a belgyógyászati vesebetegek járó-, fekvőbeteg szakellátása és dialízis ellátása. Mindhárom központban a hét minden munkanapján a nephrológiai szakrendelés a betegek rendelkezésére áll. 2015. december 31-éig 372 beteg részesült vesepótló kezelésben. 2015-ben Szabolcs megyéből 19 betegnél került sor vese­transz­plantációra.

 

EGY NAP A BETEGEKÉRT

 

Az időben elvégzett vér-, vizeletvizsgálat lehetőséget teremt a vesebetegség korai felismerésére, a hatékony kezelésre, a veseműködés romlásának megállítására, a társuló szív-érrendszeri szövődmények megelőzésére. A legfontosabb teendő a megelőzés, ennek érdekében a rizikófaktorok (időskor, elhízás, hipertónia, diabétesz) megfelelő kezelése.

[REKLAM]

A vesebetegség korai felismerése és kezelése, a vesebetegek gondozása lehetőséget teremt az állapot stabilizálására, a dialízisig terjedő idő meghosszabbítására, a hatékony transzplantációs program működtetésére.

 

FONTOS A FIGYELEMFELHÍVÁS

 

A nemzetközi és a hazai kezdeményezésekhez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízis hálózata is. A nyíregyházi dialízis központ, a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével közösen lakossági fórumon hívja fel a figyelmet a vesebetegségek jelentőségére, a megelőzés fontosságára (2016. március 10. 14:00 óra, Korzó Bevásárlóközpont B épü­let II. emeletén, 2 Step Tánciskola).

Dr. Szegedi János főorvos,
a nyíregyházi Művese Állomás orvos-igazgatója