Női röplabda bajnoki döntő - előny a Békéscsabánál

 A címvédő Békéscsaba otthonában kezdődött a női röplabda bajnokság döntője, mely három győzelemig tart. Az első szettben jól kezdett a Nyíregyháza és két ponttal vezetett, de egyenlített a BRSE. Sok volt a nyitásrontás a mieinknél, mégis 5-9-nél már négy ponttal vezetett a Fatum. Három jó támadással újból felzárkóztak a hazaiak, így Hollósy László időt kért. 11-10-nél először vezetett a Békéscsaba, majd második idejét is ki kellett kérnie a Nyíregyháza vezetőedzőjének. Szoros volt az állás, 17-15 után Dobi villant kétszer, majd Matic válaszolt. Dobit nem tudták tartani a mieink, nőtt a különbség, és bár nagyot hajrázott a Fatum – volt egy erősen vitatott ítélet is a nyíregyháziak kárára - végül nyerte a játszmát a Békéscsaba.

A második szett 0-3-al indult, majd három csabai pont következett. Mindkét együttes pontosan támadott, majd Kalicanin blokkja után 4-6 volt az állás, aztán Genesis Francesco húzta le szépen a labdát. Állva hagyta ellenfelét a Nyíregyháza, 4-11-nél már héttel vezetett a csapat! Valdez szerzett ekkor fontos pontokat, 10-15-nél is jelentős volt a Fatum előnye. Sőt! Matic nyitott jól amit nem tudtak fogadni a BRSE játékosai, majd Fernandez ütése után már 10-18 volt az állás. Tóth Fruzsina remekül védekezett, Matic és Valdez jól támadott és nyerte is a játékrészt a kupagyőztes nyírségi csapat, ezzel egyenlített.

A harmadik felvonás eleje szoros volt, 3-3 után Dobi villant, de azonnal jött az egyenlítés. 6-6 után a Nyíregyháza szerzett pontot, ekkor a BRSE egalizált. 9-9 után három pontot szereztek a hazaiak, de utolérte ellenfelét a Fatum. Hatalmas volt a csata, Fernandez támadott ekkor többször is jól, de 14-14-nél ismét döntetlen volt. Óriási labdamenetek után a csabaiak örülhettek, de 19-17-nél ismét közel került a Nyíregyháza. A hajrá izgalmasan alakult és sikerült a mieinknek három játszmalabdát hárítani, a végén mégis a házigazda örülhetett, így ismét vezetett a Békéscsaba.

A negyedik szett eleje a Fatumé volt, ám 4-8-ról feljött a Békéscsaba mely utolérte a Nyíregyházát és fordított. Két ászt is nyitottak a hazaiak, a mieink pedig hullámvölgybe kerültek. 14-9-re vezetett a BRSE a játszma derekán, majd tovább nőtt a különbség. A hajrában sikerült ugyan szépíteni, de a Békéscsaba nyerte a játékrészt és ezzel együtt a mérkőzést, így a párharc során 1-0-ra vezet. Folytatás május 4-én Nyíregyházán.

Békéscsaba – Fatum Nyíregyháza 3-1 (20,- 20, 23, 19)

Nyíregyháza: G. Francesco, Fernandez, Valdez, Matic, Kalicanin, Kalotai
vezetőedző: Hollósy László

Csere: Tóth F. (liberó), Rutarová, Villám, Kotormán, Immeh-Varga

Hollósy László: Három játszma rendben volt de nem játszottunk elég agresszívan, szélen nem fejeztük be a támadásokat. Nincs dráma, kontrollálni kell az érzéseinket és tanulnunk kell a mai hibákból a pénteki meccsig. 

Dankó László