Növekszik a fertőzöttek száma, oltásra buzdítanak a szakemberek
Fotó: Illusztráció

Egy nap alatt 180 új fertőzöttet találtak itthon, ez három hónapja a legmagasabb szám. Az orvosok továbbra is arra hívják fel a figyelmet, hogy a negyedik hullám erősségét az határozza meg, hogy mennyien nem hajlandóak beoltatni magukat. Egyelőre 5,5 millióan vannak túl legalább két oltáson és közel negyedmillióan kapták meg a harmadik vakcinát – számmolt be az M1 Híradóját.

Siklóson a Máriagyűdi Idősek Otthonában is elkezdték csütörtökön a harmadik körös oltások beadását. Az ismétlő oltásokat 48-an kaphatták meg a 166 gondozott közül.

Fülöp Erzsébet háziorvos szerint a védőoltás ellenanyaga lebomlik és azért van szükség a harmadik oltásra.

A vésztői Református Egyházközség Szeretetotthonában kivétel nélkül mindenki beoltatta magát korábban és most is a szakemberekre bízzák magukat. A Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézményben a 95 százalékos átoltottság után nem is volt egyetlen koronavírusos megbetegedés sem az otthonban.

„Pandémiáról beszélünk, tehát ez az oltás, ez véd. Minél többen vagyunk beoltva, annál kevesebb lesz a beteg és a fertőzött” – fogalmazott Csiszár Béla oltóorvos.

Oltópontokon is felveheti bárki a 3. oltását. Miskolcon naponta 600 szabad időpont közül választhatnak a páciensek, hogy megszerezhessék vagy megerősíthessék a védettségüket.

„Nagyon lényeges azt tudni, hogy első körös oltásra csak azokat tudjuk fogadni, akik regisztrálnak. A harmadik körös oltásnál regisztráció már nem szükséges hanem csupán időpontot kell foglalni. Az időpont foglalóban pedig a harmadik körös oltást kell választani” – hangsúlyozta Kovács Bettina, a Borsod-Abaúj-Zemplém megyei Központi Kórház oltóközpontjának szakmai vezető-helyettese

Csütörtökre már több mint 5 millió 715 ezren éltek ezzel a lehetőséggel és vették fel az oltás első dózisát, valamint már 5 millió 504 ezren a második adag vakcinát is megkapták.

A kormány óvintézkedéseinek és oltási programjának köszönhetően pedig gyakorlatilag biztonsággal mehetnek a gyerekek iskolába – mondta a Fiatal Családosok Klubjának elnöke az M1-en. Király Nóra hangsúlyozta, hogy a pillanatnyi járványhelyzettől függetlenül, fontos, hogy a 12 év fölötti gyerekek is felvegyék a vakcinát.

Úgy vélte, hogy az oltással járó kisebb láz, rosszullét még mindig enyhébb, mint ha a gyermek elkapná a vírust.
Enyhén, de emelkedik a fertőzöttek száma hazánkban, és terjed a fertőzőbb, delta variáns, amely az oltatlanokra nagy veszélyt jelent – hívta fel a figyelmet Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető professzora az M1-en.

Kacskovics Imre immunológus szerint a gyerekek, hallgatók közvetíthetik a fertőzést.

Amerikai adatok szerint a delta variánssal a gyerekek nagyobb aránya betegszik meg és kerül kórházba – mondta az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető professzora, aki azt javasolta, hogy a 12 év felülieket lássák el védőoltással.

A Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) Klinikai Központjában éppen ezért is biztosítanak 1500 szabad időpontot, hogy a lehető legtöbben megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát.

„A legtöbb oltott személynél a betegség vagy teljesen tünetmentesen, vagy igen enyhe tünetekkel zajlik, ezáltal a saját egészségünket is védjük, és felelősen járunk el, hiszen a járvány terjedésének korlátozásával az egész társadalom érdekében járunk el, ha felvesszük a védőoltást” – mondta Sümegi Viktória, a SZTE Klinikai Központjának orvosigazgató-helyettese.

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 180 új fertőzöttet azonosítottak, és egy ember halt meg a betegség miatt. Koronavírussal pedig 93 embert ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: hirado.hu