November végéig elviszik a zöldhulladékot, plusz egy zsákot is ki lehet tenni
November végéig elviszik a zöldhulladékot, plusz egy zsákot is ki lehet tenni

Ősszel a legtöbb gondot a zöldhulladék elszállítása jelenti, hiszen ilyenkor nagyon sok az elszáradt virág és a lehullott falevél. Bár korábban megengedett volt – bizonyos időszakokban – az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetekben, viszont ez Nyíregyházán 2020 áprilisától minden körülmények között tilos, ezért vagy marad a komposztálás, vagy gondoskodni kell a falevelek elszállításáról. Az utóbbiban ráadásul most segítséget nyújt az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Idén a tervezettnél egy héttel hamarabb, március második hetében elindult a  zöldhulladék-szállítás Nyíregyházán, a megszokott járatnapokon. Bár az időjárás egyre inkább fagyosra fordul, ilyenkor keletkezik a legtöbb zöldhulladék, éppen ezért Éberhardt Gábor, az ÉAK Nonprofit Kft. ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a zöldhulladék­gyűjtés Nyíregyháza közigazgatási területén házhoz menő rendszerben – a zöldhulladék gyűjtésére  ingyenesen átadott szabvány 120 literes gyűjtőedényből – november végéig biztosított lesz.

Figyelembe veszik a lakossági igényeket

Figyelembe véve azonban a lakossági igényeket, az ÉAK Nonprofit kft. novemberben lehetőséget biztosít arra is, hogy a zöldhulladékgyűjtő edény mellé, az edény tartalmán felül, egy zsákot vagy egy köteg zöldhulladékot is kihelyezzenek a lakók. Ezt is elszállítja térítésmentesen a szolgáltató, azonban csak abban az esetben, ha az nem a korábban biztosított szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló sárga vagy kék zsákban van elhelyezve.

A lakosok a két hulladékudvarban (Nyíregyháza, Korányi Frigyes u. 3. és Kerék u. 1.) is térítésmentesen leadhatják a növényi eredetű hulladékukat.

Az ügyvezető hozzátette, a  begyűjtött zöldhulladék a Regionális Hulladékkezelő Központ komposztálóterületére kerül, ahol komposztálják, és jó minőségű talajjavító anyagot állítanak elő belőle.