Novemberben nyílhat meg a felújított Bencs Villa

Műterem, alkotóműhely, gépészet – sorolta az építésvezető, hogy mi készül a Bencs Villa padlásterében. A helyszíni szemlén részletesen bemutatták, hogyan fog kinézni a megszépült Bencs Villa. A legnagyobb változás a földszinten tapasztalható majd. Itt egybenyitják a tereket, hogy nagyobb közönség befogadására is alkalmas legyen. A tervek szerint így akár kamaraszínházi előadásokat, felolvasó esteket, vagy ahogy korábban is, koncertek tarthatnak majd itt, akár népesebb közönség előtt is. A földszinten emellett egy hangulatos kávézó várja majd a vendégeket. A villa emelete is teljesen átalakul. Itt két lakosztály alakítanak ki, amelyeket korhű bútorokkal rendeznek be. Ezekben lehetőség nyílik a Bencs család korának, azaz a 20. század első évtizedeinek tematikus bemutatására. A padlástérben egy loft-műterem lesz, amely alkalmassá válik arra is, hogy egy-egy művész számára ideiglenesen alkotó-otthonként szolgáljon.


Népszerű kulturális programokat kínált


 

További képekért kattintson a fotóra!

Nyíregyháza polgármestere azt mondta, az elmúlt években népszerű kulturális programoknak adott helyet a Bencs Villa. Ezt a funkcióját szeretnék erősíteni a következő időszakban is, amellett, hogy egy egyfajta múzeummá és alkotóházzá is válik. Dr. Kovács Ferenc azt is mondta, a felújítás őszre elkészül.

– Ebben az évben befejeződik, reményeink szerint novemberben már birtokba vesszük és tudjuk használni erre a több funkciós célrendszerre, amit elmondtam ezt az épületet. És azért is örülök, hogy ez újra visszakerül a város kulturális keringésébe, hiszen méltatlan körülmények voltak itt 2010 előtt – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.



Pályázati forrásból



A Bencs Villa felújítása kormányzati támogatással, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével történik meg. A rekonstrukció teljes összege több mint 300 millió forint, amiből 275 millió forintot pályázati forrásból nyert el az önkormányzat.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Szarka Lajos