Novemberre elkészülhet Nyíregyháza korszerű nappali szociális ellátó központja az Őz utcán

Az Őz utcán épül a régi szociális intézmény helyén az a nappali foglalkoztató, mely a fogyatékos embereket, pszichiátriai és szenvedélybetegeket fogadja. Az 574 milliós beruházás várhatóan novemberre készül el.

A Terület– és Településfejlesztési Operatív Program 564 milliós támogatását 10 millió forint önrésszel toldotta meg a Nyíregyházi Önkormányzat. Az Őz utcán, illetve Nyírszőlősön a Kollégium utcán a Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése és bővítése pályázat nyomán épül és korszerűsödik két szakellátó intézmény. Nyáron jártunk már a nyírszőlősi helyszínen, mely komplex szolgáltatást nyújt a terhes tanácsadótól a védőnői hálózaton át a gyógyszertárig és postáig, de mostanra látványos lett a nyíregyházi építkezés is.

Jászai Menyhért alpolgármester szerkesztőségünknek elárulta:

Az Őz utcán már korábban is működött egy szociális szolgáltató központ. Amely most épül és terveink szerint novemberben be fog fejeződni egy, a korábbiaktól komplexebb, teljesebb körű ellátást fog nyújtani a környéklen  lakóknak, illetve azok számára, akik képesek majd ott igénybe venni a szolgáltatást. Miről is van szó? A házi segítségnyújtás, támogató szolgálat, étkeztetés és egyéb ehhez kapcsolódó ellátó centrum.

A szakellátás területen dolgozók számára logisztikai központ is lesz az épület, emellett szociális étkeztetésnek és klubfoglalkozásoknak is helyet ad az egyemeletes, városközponti  nappali foglalkoztató intézmény.

Jászai Menyhért azt is kiemelte:

Szenvedélybetegeket, pszichiátriai betegeket 15-15 fős csoportban fogunk ellátni, illetve 35 fős fogyatékos nappali ellátás is történik majd. Ebből a létszámból látszik, hogy ez egy nagy intézmény lesz. Ha ezeket összeadjuk, 65 főről van szó, illetve a gondozó személyzetről, mely szintén nagy létszámot takar. Az ő ellátásuk, öltözők, szociális blokkok. Lesz orvosi vizsgáló helyiség és tornaszoba is, tehát egy komplex foglalkoztatásra ad lehetőséget majd az intézmény.

A  munkatársak a szigorú törvényi előírás szerint képzett szociális segítők, mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok, gyógytornászok és fejlesztő pedagógusok, illetve a területen mozgósítható egyéb segítők.

A májusi alapkőletétel után a tervek szerint novemberben avatják az épületet az Őz utcán.