Nővérszálló – 118 férőhelyes az új, modern épület
Fotó: Szarka Lajos

Új mérföldkő elé érkezett a Jósa András Tagkórház – hangzott el az új nővérszálló fejlesztészáró rendezvényén, kedden. Az „Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése” című projekt keretében a mai kor igényeinek megfelelő épület épült, melyben 59 darab minigarzon típusú szoba várja majd a lakókat. Az 1,1 milliárd forintos beruházás fontos szerepet játszhat a szakdolgozók megtartásában, számuk növelésében.

3 szintből áll az új, 118 férőhelyes nővérszálló. Az épület összesen 2100 négyzetméteren, európai uniós forrásból épült fel az infektológia régi épületének helyén. A SZSZBV Oktatókórház szakdolgozói közül 1800-an végeznek gyógyító munkát a Jósa András Tagkórházban, elsősorban ez számukra jelent segítséget, mivel nem szükséges albérletet keresniük.

„Van egy ’70-es években épült jelenlegi nővérszállónk, 74 férőhelyes, de elavult, nem felel meg a kor követelményeinek. Ezért mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy ez a beruházás így megvalósult. Immár modern körülmények között, magas szakmai színvonalon elkészült épületben egy minigarzon jellegű szobában 25 négyzetméteren, teljes felszereltséggel tudunk szállást biztosítani az ápolóinknak, és reméljük, hogy így ez már vonzóvá teszi az intézményt, és a vármegye távolabbi területeiről is tudunk fogadni dolgozókat” – nyilatkozta dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Az új épületben 59 darab kétágyas, minigarzon típusú szoba várja majd a lakókat. Az egy légterű lakásokban étkezőkonyhákat, beépített szekrényeket, és WC-vel, zuhanyzóval ellátott vizesblokkot is kialakítottak. A fejlesztészáró rendezvényen elhangzott, a nővéreken kívül egyéb szakdolgozók elszállásolását is biztosítja az épület.

„Mi ezt a kórházban dolgozók szállásának tartjuk, ami azt jelenti, hogy itt szállást tudunk majd biztosítani fiatal kezdő orvosoknak, rezidenseknek, akár fiatal házasoknak. De szeretnénk fenntartani majd néhány helyet arra, hogy ha vendég előadók érkeznek, akkor őket is el tudjuk szállásolni, akik akár előadást jönnek tartani egy tudományos rendezvényre, vagy meghívottként valamelyik szakterületen, műtéti területen részt vesznek a betegellátásban. Azaz szélesebben gondolkodunk, mint korábban, és minden olyan eshetőséget igyekszünk majd megragadni, amellyel ezzel a szállással ide tudjuk majd vonzani az orvosokat, fiatalokat, rezidenseket, ápolókat, és bárkit, aki az intézményben munkát vállal” – tette hozzá a főigazgató.

A vármegyei oktatókórház 2022-ben „Családbarát kórház” díjban részesült, a zsűri értékelte a kórházi dolgozók jobb megbecsülését célzó intézkedéseket, ezek egyike a nővérszálló felépítése is. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester úgy fogalmazott, az épület fontos szerepet játszhat a szakdolgozók megtartásában is.

„Én azt gondolom, hogy van mire visszanéznünk, ez egy mérföldkő a kórház életében. Az elmúlt 10–12 évben több ilyen is volt. Maga a tömbkórház óriási projektje, a parkolóház, az a sok műszer-, eszközbeszerzés, az önkormányzat beruházásában megvalósított óvoda, ami szintén a munkakörülmények javítását jelenti” – emelte ki a polgármester.

A szakdolgozók előreláthatóan 2023. év végére költözhetnek az új nővérszállóba. A beruházás értéke 1,1 milliárd forint volt.

Kapcsolódó galéria

Egészségügyi szakellátó szálló fejlesztészáró rendezvénye a kórházban