Nyári diákmunka – A fiatalok a könyvtárban is dolgozhatnak

Idén 615 fiatal vehet részt a nyíregyházi önkormányzat nyári diákmunka programjában. A 16 és 25 év közötti érdeklődők a járási hivatal foglalkoztatási osztályán jelentkezhetnek a rendelkezésre álló helyekre. A diákok július 9-től kezdtek dolgozni az önkormányzatnál és annak intézményeinél, többek között a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár minden évben nagy számban fogadja a nyári diákmunkára jelentkező fiatalokat. Az intézmény rendkívül népszerű a diákok körében, amit jól mutat, hogy tízszeres a túljelentkezés. Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy idén a júliusi turnusban harmincöt diákot tudtak fogadni. Ez a lehetőség nagy vonzerővel bír a fiatalok számára, akik így értékes tapasztalatokat szerezhetnek a könyvtári munka világában.

„Nagy segítséget jelentenek számunkra a diákok, hiszen olyan háttérmunkákban tudnak segíteni, amelyekre a mindennapok rohanásában nincs időnk. Ilyenek például a helyismereti gyűjtemény apró nyomtatványainak szétválogatása, a ballagási meghívók digitalizálása, vagy a hírlapolvasóban és a folyóirat-olvasóban a rendrakás, a folyóiratok kiválogatása és felcímkézése. Hamarosan egy új fiókkönyvtár nyílik a Jósavárosban, így különösen nagy segítséget jelentenek most, amikor harmincöt diák van itt, köztük több fiatal, erős fiú, akik segítettek nekünk a könyvek bepakolásában és dobozolásában. Az olvasóteremben folyamatosan dolgoznak, például az állomány portalanításán. Olyan feladatokat tudunk rájuk bízni, amelyekre a mindennapokban kevésbé jut időnk. Így nagy segítséget jelentenek számunkra, hogy itt vannak” – részletezte Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója.

A diákok részmunkaidőben, napi hat órában dolgoznak a nyári diákmunkaprogram keretében. Az első turnus július 9-e és 29-e között végez munkát, majd ezt követően augusztusban  érkezik a következő csoport. A program annyira népszerű, hogy van olyan tanuló, aki már negyedik alkalommal dolgozik a könyvtárban. Mátyás Dorka, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium végzős diákja a jó csapat miatt jelentkezett ismét a nyári diákmunkára. Dorka idén a helyismereti raktárban dolgozik, ahol a folyóiratokat évszám szerint és betűrendbe rendezve segít rendszerezni.

„Számomra nagyon pozitív élmény itt dolgozni, hiszen rengeteg előnnyel jár. Számos barátot szerezhetünk, és kialakul egy összetartó csapat. Vannak foglalkozások is, amelyek célja a csapatépítés, ilyenkor például együtt legózunk. Minden évben nagyon élvezem ezeket a programokat” – mondta el Mátyás Dorka, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákja.

Az idei évben rekordszámú diák jelentkezett, az önkormányzat pedig több mint 600 fiatalnak biztosít munkát. Összesen 17 intézményben kapnak lehetőséget, amelyek döntő többsége önkormányzati intézmény.