Nyári diákmunka – Közel 5000 fiatal vállalt munkát Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében
Fotó: Szarka Lajos

Közel 5000 16 éven felüli diák vállalt munkát Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében idén a „Nyári diákmunka 2024.” elnevezésű központi munkaerő-piaci program keretein belül. Nyíregyházán több mint 600 fiatalt foglalkoztattak az önkormányzati rendszerben.

Szerda délelőtt Román István vármegyei főispán, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója összegezték a nyári diákmunkaprogram eredményeit, melyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat- és munkajövedelem-szerzés elősegítésére hirdetett meg. Szabolcs-Szatmár-Beregben a foglalkoztatott fiatalok száma megközelítette az 5000-et.

„Az volt a feladatunk, hogy olyan pénzügyi forrásokat biztosítsunk, ami eredményeképpen Nyíregyházán és a megyében is természetesen több helyen több diákot tudunk foglalkoztatni, mint az elmúlt években. Azt gondolom, hogy ez sikerült, a központi költségvetési forrást, megközelítőleg 600 millió forintot kapott erre a célra a kormányhivatal és a kormányhivatal részére rendelkezésre álló foglalkoztatási hazai forrású pénzeszközökből 100 millió forintot átcsoportosítottunk még diákmunkára, és így gyakorlatilag ez a közel 700 millió forint elegendő volt arra, hogy megyei szinten az ötezer főt megközelítse azoknak a diákoknak a száma, akik bevonásra kerültek a programba” – mondta el a sajtótájékoztatón Román István.

Több mint 600-an dolgoztak Nyíregyházán

Az önkormányzatok jelentős részt vállaltak a program lebonyolításából, Nyíregyházán 615 diákot foglalkoztattak.

„A szociális rendszerben, a kulturális rendszerben, múzeumban, könyvtárban, művelődési központban, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt.-nél, a TDM irodánál voltak ilyen diákmunkások. Ez nagyon hasznos és illeszkedik ahhoz a városvezetési programhoz, ami évek óta megy, hogy legyenek új munkahelyek és azokat a munkahelyeket a fiatalok itthon tartásával, amennyire tudjuk fiatalokkal, pályakezdő fiatalokkal, vagy már nem pályakezdő fiatalokkal töltsük be, azaz ne menjen el senki, aki Nyíregyházán tervezi az életét, munkáját” – emelte ki dr. Kovács Ferenc polgármester.

Megismerkedtek a szociális ellátáshoz kapcsolódó szakmával

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központban 20 diák vállalt munkát napi 6 órában. Az intézmény igazgatója elmondta, a program indulása előtt a diákok és a szülők is részletes tájékoztatást kaptak azzal kapcsolatban, hogy milyen feladatok várnak a fiatalokra. A szociális szféra sok iskolás korú számára ismeretlen terület, ezért fontos volt, hogy megismerkedjenek ezzel a szakmával.

„Szociális jellegű munkákat végeztünk, az ellátottakat foglalkoztunk, egyéni beszélgetéseket folytattunk le, kézműves munkákkal kötöttük le őket. Természetesen nagyon sok tapasztalatot szereztünk” – nyilatkozta László Áron Roland és Balogh Zsófia Viktória diákok, akik részt vettek a programban.

A fiatalok elsősorban a nappali ellátás keretein belül dolgoztak, ezek között az idősklubokban, illetve a nappali ellátó központban, ahol szenvedélybetegek, pszichiátriai betegek, valamint fogyatékkal élők ellátása zajlik.

„Mikor egy-egy munkaterületre kikerülnek a diákok, nyilván tapasztalatot szereznek, a munka világába van betekintésük. Azt gondolom, hogy a munka során egy picit növekszik a felelősségvállalásuk, én mégis szociális szakemberként azt tudnám legfontosabbképpen kiemelni, hogy nekünk ezáltal, hogy ők itt voltak egy bizonyos ideig nálunk, lehetőségünk volt a szociális szakma, vagy mondhatom azt, hogy a szociális hivatás szépségének és nehézségeinek a bemutatására. Bevontuk őket különböző munkákba, ami természetesen előtte meg lett velük beszélve, hiszen teljesen jogszerűen, munkaszerződéssel, munkaköri leírással láttuk el őket, különböző oktatáson vettek részt, és nyilván a munkaköri leírásukban szerepeltek a munkával járó a tevékenységek, például a szociális terápiás foglalkoztatásban való részvétel, esetmenedzselés. Ez természetesen kezdetben mindig felügyelettel történt, később pedig, hogyha voltak olyan önként vállalkozók, akik szívesen önként megszerveztek egy ilyen foglalkozást, kaptak rá lehetőséget” – hangsúlyozta Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a diákok visszajelzései alapján hasznosan töltötték a nyarukat, többen azt mondták, sokan szívesen dolgoznának a szociális ellátórendszerben. A vármegyei kormányhivatal célja, hogy a diákmunka program folytatódjon és évről évre egyre több fiatalt tudjanak foglalkoztatni.

Kapcsolódó galéria

Nyári diákmunka 2024 - sajtótájékoztató